
Spis treści
Przechodzimy na dietę z różnych względów – dla utraty wagi, lepszego samopoczucia, zdrowia, zbudowania tkanki mięśniowej… każdy ma swój powód. Należy natomiast pamiętać, aby podchodzić do tematu odpowiedzialnie i przede wszystkim zdrowo. W dzisiejszym wpisie przybliżmy postać Marii Emmerich, autorki książki „Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną” i powody, dla których zdecydowała się przejść na dietę keto.
Potrawy keto zapewniają dobre samopoczucie
Maria w swojej książce, a także na swoim blogu „Keto Adapted by Maria Emmerich” dzieli się z czytelnikami swoją miłością do przyrządzania ketogenicznych potraw, które nie tylko wpływają pozytywnie na samopoczucie i nastrój, ale również zachęcają dzieci do zdrowych wyborów żywieniowych. Autorka w swoich publikacjach zwraca uwagę na fakt, że obecnie, branża spożywcza zalewa nas różnorodnymi produktami pełnymi barwników, chemii i cukru. Dlatego tym bardziej ważne jest dla niej, aby zapewnić pociechom smakołyki, które są odżywcze, zdrowe a przy tym są atrakcyjne dla dzieci.
Gotowanie jako forma terapii i relaksu
Gotowanie i pieczenie dla Marii to nie tylko sposób na przygotowanie posiłków, ale także forma terapii i odpoczynku. Jak sama mówi: „To moje osobiste chwile relaksu, podczas których mogę zatracić się w procesie tworzenia pięknych potraw. Gdy na dworze jest pięknie, wybieram się na aktywności na świeżym powietrzu, lecz gdy za oknem szaleje deszcz spędzam czas w kuchni.”
Emmerich uważa, że traktowanie gotowania jako hobby, nie jako obowiązku, powoduje, że zaczynamy podchodzić do podawania posiłków zupełnie inaczej. Stale poszerzamy swoją wiedzę, a my sami jak i nasza rodzina, mogą codziennie jeść pyszne potrawy i próbować nowych smaków. Przyrządzanie nowych dań na obiad, kolację i śniadania sprawia jej ogromną frajdę.
Maria Emmerich nie odmawia sobie przyjemności
Autorka od wielu lat praktykuje dietę ketogeniczną. Te potrawy są dla niej nie tylko sposobem na dbanie o zdrowie, ale także pomagają jej utrzymywać zdrowy styl życia przez ponad dekadę. Twierdzi, że dzięki pożywnym ketoposiłkom każdy może uniknąć pokus podczas różnych celebracji czy urodzinowych przyjęć, gdzie przeważają słodkie i wysokowęglowodanowe dania. Za sprawą odpowiednio zbilansowanych, ketogenicznych przysmaków, Maria Emmerich wreszcie przestała mieć poczucie, że odmawia sobie przyjemności.
Jak podkreśla, wszyscy kojarzymy wydarzenia czy święta przede wszystkim z jedzeniem. Kiedy Autorka myśli o Święcie Dziękczynienia, od razu przychodzi jej na myśl ciepłe i aromatyczne ciasto dyniowe. Jeśli chodzi o Boże Narodzenie - oczywiście, bożonarodzeniowe ciasteczka i pyszny ajerkoniak. Podobnie walentynki kojarzą jej się z czekoladą, targi stanowe ze smażonymi przekąskami i kolorowymi ciastkami, a myśląc o urodzinach ma przed oczami tort i lody. Ma na to jednak sposób – swoje pyszne keto przysmaki.
Autorka zwraca też uwagę, że nawet nagradzając nasze dzieci, często sięgamy po jedzenie. To właśnie ten nawyk Maria Emmerich chce zmieniać i dawać przykład swoim synom, aby wdrażali zdrowe przyzwyczajenia żywieniowe. Uważa, że wszystko zaczyna się w domu, a gotowanie keto potraw pozwala jej uczyć dzieci, że zdrowe jedzenie może być równie atrakcyjne i pyszne, jak te słodsze, pełne cukru.
W książce „Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną” znajdziesz różnorodne przepisy na ketogeniczne potrawy, które z przyjemnością przygotujesz dla swojej rodziny i siebie. Niezależnie od tego, czy jesteś zwolennikiem słodkich deserów, czy dań z makaronem na pewno znajdziesz w niej coś, co Cię zainteresuje. Dzięki tym przepisom również wyzwolisz się od poczucia, że czegoś sobie odmawiasz i skupisz się na zdrowym, a zarazem smacznym stylu życia. Zacznij eksperymentować w kuchni i odkrywaj radość płynącą z przygotowywania pysznych ketogenicznych potraw razem z Marią Emmerich.