×
Dodano do koszyka:
Pozycja znajduje się w koszyku, zwiększono ilość tej pozycji:
Zakupiłeś już tę pozycję:
Książkę możesz pobrać z biblioteki w panelu użytkownika
Pozycja znajduje się w koszyku
Przejdź do koszyka

Zawartość koszyka

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Dodaj im skrzydeł! Jak najlepsi liderzy wyzwalają potencjał swoich współpracowników

Autorzy niniejszego podręcznika - bo, pomimo nieco odmiennej formuły od tej, do której przywykliśmy w szkołach, jest to w dalszym ciągu podręcznik - mają bogate, praktyczno-teoretyczne doświadczenie w materii, której przybliżenia się podjęli. Wieloletnie badania i obserwacje przywództwa, jako zjawiska psychologicznego, jak również doświadczenie z pracy i codziennego obcowania u boku liderów w świecie biznesu i nie tylko, stawia ich w dogodnej pozycji, aby menedżera (w tym także polskiego) uzbroić w szeroki wachlarz umiejętności, które zwiększą produktywność i zadowolenie z pracy u ich podwładnych. Rozdziały, na które książka została podzielona, krok po kroku, pozwalają na przyswojenie sobie odpowiednich wzorców poprzez porównanie zachowań pożądanych, z tymi, których należy się wystrzegać. Wszystkie opisywane sytuacje wydarzyły się w prawdziwych biurach, na całym świecie, a to bez wątpienia stanowi o sile tego tytułu. Umiejętnie motywujący swoich pracowników do lepszej pracy menedżer, być może, wreszcie, okaże się skuteczniejszy - w „dodawaniu skrzydeł" - od Red Bulla.
Magazyn Literacki Książki MICHAŁ KRAMAR

Akwarium słodkowodne dla bystrzaków

Przebiegając wzrokiem półki w księgarni natknąłem się ostatnio na wielce nietypową pozycję przeznaczoną przede wszystkich dla początkujących akwarystów. Była nią książka pt.: „Akwarium słodkowodne dla bystrzaków” autorstwa Maddy i Micka Hargrove opublikowana jako tom większej serii skierowanej do pasjonatów różnego rodzaju hobby. Publikacja ta jest nietypowa, bowiem została napisana przez Amerykanów i to w sposób wyjątkowo „amerykański”, stylem, który może, choć nie musi się podobać. Mnie się spodobał, właśnie głównie z powodu jego „inności” i dlatego postanowiłem przybliżyć Państwu tą oryginalną książkę. W zasadzie jest to poradnik o tym jak założyć i prawidłowo pielęgnować akwarium, ale napisany zabawnie i niekonwencjonalnie. Ja również postaram się więc w taki sposób go przedstawić. Nie będę wspominał, że zawiera to co inne poradniki (bo, oczywiście, zawiera), tzn. opisy ryb, roślin, anatomii ryb, chemii wody, procesów zachodzących w akwarium, chorób ryb i sposobów ich leczenia, zasad karmienia ryb itd., itp. Napiszę za to co jest w nim wyjątkowego. A jest tego całkiem sporo. Autorzy wspominają np. o wystawach ryb, o tym w jaki sposób są one rozgrywane i jak można się do nich najlepiej przygotować. Przestrzegają przed niepotrzebnym wydawaniem pieniędzy na „szpanerskie” gadżety i radzą, jak nie dać się „oskubać” w sklepie. Piszą o rzadko u nas jeszcze prezentowanych w literaturze akwariach z akrylu, filtrach fluidyzacyjnych, filtrach diatomowych i filtrach pulsacyjnych. Z wielką swadą i znajomością psychologii sprzedaży przedstawiają typy sprzedawców w sklepach zoologicznych i radzą jakich osób i sklepów unikać. Bardzo wartościowy jest rozdział 18 pt.: „Jak sobie radzić z problemami?”. Autorzy dzielą się w nim z Czytelnikami wieloma ciekawymi pomysłami przydatnymi nie tylko w opiece nad akwarium, ale również w codziennych pracach domowych. Zdecydowanie polecam też rozdział o przygotowaniu ryb do rozrodu – w prostych słowach, nieco przy tym antropomorfizując, autorzy prezentują poszczególne etapy zakładania zbiornika tarliskowego oraz „wprawiania ryb w romantyczny nastrój”. Przemycają przy tym mnóstwo ciekawych rad, jak choćby dotyczących stymulacji pory deszczowej. Dla mnie prawdziwym hitem jest także obszerny rozdział o fotografowaniu ryb, coś praktycznie niespotykanego dotąd w polskojęzycznej literaturze akwarystycznej. Autorzy prezentują nie tylko zalecany sprzęt i różne sposoby fotografowania, ale piszą nawet o cyfrowej obróbce zdjęć oraz zbiornikach jakie najlepiej przygotować specjalnie do fotografowania ryb. Jeden z ostatnich rozdziałów książki to „Dekalogi”, czyli zbiory dziesięciu przykazań akwarystycznych, a także zabawnie sformułowanych praw i zasad rządzących tym hobby (np. „dziesięć sposobów na mimowolne uśmiercenie ryb”). Nie zapominają również o tabelach z praktycznymi przelicznikami różnych miar, wag i innych jednostek pozwalających swobodnie poruszać się pomiędzy skalami stosowanymi na różnych kontynentach i w różnych krajach. Na zakończenie muszę, niestety, wspomnieć o dwóch poważnych minusach tej książki. Pierwszym z nich jest bardzo skromna szata graficzna: poza 27 kolorowymi zdjęciami na końcu zawiera ona bowiem tylko mniej lub bardziej udane czarno-szaro-białe rysunki, z których część (jak choćby podobizny ryb) jest wręcz karykaturalna. O ile jednak ten mankament można przypisać np. takowemu zamysłowi artystycznemu Autorów, rysownika czy też wydawcy i przejść nad nim do porządku dziennego, o tyle drugi z zauważonych przeze mnie minusów jest już trudniejszy do wybaczenia. A są nim liczne i karygodne błędy merytoryczne na jakie można natrafić na kartach tej książki. W szczególności dotyczą one podpisów pod rysunkami, ale nie tylko. I tak, np. dowiadujemy się, że bojownik wspaniały dorasta do 20 cm długości (!), paletka osiąga do 13 cm średnicy i jest rybą „mięsożerną”, zdjęcie prętnika pręgowanego opisane jest jako „gurami olbrzymi”, zaś zbrojnik z rodzaju Panaque jako „plecostomus”. To tylko kilka przykładów, podobnych pomyłek jest w książce więcej. Ponieważ jej Autorzy są przedstawiani jako doświadczeni akwaryści być może zawinił tłumacz? W każdym razie szkoda, bo błędy te niepotrzebnie obniżają walory poznawcze tego w sumie wartościowego i bardzo ciekawie napisanego poradnika.
magazynakwarium.pl Paweł Zarzyński Redaktor Naczelny Magazynu Akwarium

Londyn. Przewodnik - Celownik. Wydanie 1

Good Morning, London! Wszyscy wielbiciele podróży, zarówno tych zorganizowanych, jak i tych odbywanych na własną rękę, wiedzą, jak cenne źródło wiedzy na temat kraju docelowego stanowi dobry przewodnik. Dobry, czyli taki, który nie ogranicza się wyłącznie do praktycznych informacji (bowiem te nieustannie się dezaktualizują), ale który zawiera wiele ciekawostek na temat prezentowanych obiektów, rys historyczny kraju, nieco kultury, sztuki czy zwyczajów obywateli. Oczekiwania najbardziej wymagających spełni "Przewodnik-Celownik" Zofii Reych, wydany przez wydawnictwo Bezdroża, a tom zabierający nas do Londynu z atlasem miasta w środku to prawdziwa gratka nie tylko dla turystów, ale i Polaków mieszkających na Wyspach. Jeśli spojrzymy na mapę miasta, co centymetr znajdziemy jakiś zielony punkt, natomiast w rzeczywistości odkryjemy kolejne ogrody, stanowiące zaczarowane miejsca i oazę ciszy w wypełnionym zgiełkiem Londynie. Do Parków Królewskich Kensington Gardens, Hyde Park, Green Park i St. James Park możemy udać się, by złapać oddech po dniu pełnym wrażeń. Przewodnik zabierze nas bowiem do miejsc znanych i nieznanych, począwszy od Abbey Road, przy której mieszczą się słynne studia nagraniowe (powstawały tu płyty Pink Floyd, Oasis, Spice Girls i innych), przez oficjalną siedzibę monarchii brytyjskiej, czyli Buckingham Palace, na Ye Olde Cheshire Cheese (czyli na jednym z historycznych pubów) kończąc. Wszystkie te, wymienione w przewodniku miejsca, opatrzone są krótką notką na ich temat, a także informacjami dotyczącymi lokalizacji, pobliskiej stacji metra, cen biletów wstępu czy godzin otwarcia. Nie można zapomnieć oczywiście o kuszących zdjęciach, które działają skuteczniej niż najbardziej sugestywna reklama. Zadziwia fakt, z jaką pieczołowitością zgromadzono tu miejsca godne polecenia i przyznam się, że pomimo kilku miesięcy spędzonych na przemieszczaniu wzdłuż i wszerz miasta, o istnieniu niektórych z nich nie miałam pojęcia. Przewodnik podzielony jest na pięć oznaczonych kolorami części, z których dwie pierwsze to indeks atrakcji turystycznych i atlas Londynu. Kolejny rozdział dotyczy fascynującej historii miasta, opisanej w przystępny sposób i interesującej nawet dla tych, którzy z zamierzchłymi czasami są na bakier. Dowiemy się tu, jak wiele śladów obecności Rzymian na terenie Londynu przetrwało do dziś, zatopimy się w legendę o krukach z Tower of London oraz w historię wielkich plag. Atrakcje Londynu wymienione w przedostatnim rozdziale to szereg niezwykle przydatnych informacji odnoście do zabytków i miejsc wartych zobaczenia. Przewodnik zamyka część zawierająca informacje praktyczne, czyli dowiemy się z niej, gdzie najlepiej przyłożyć głowę do poduszki (i za ile), gdzie udać się w celu wzmocnienia ciała i ducha (poznamy tu nawet rodzaje piw, które możemy zamówić w pubach), gdzie robić zakupy - zarówno te tańsze (Sainsbury`s – polecam osobiście, Tesco Extra, czy Waitrose) jak i droższe (Burberry, Prada). Znajdziemy tu również wskazówki dotyczące środków komunikacji, a także rozrywki - bowiem Londyn to miasto, które zaspokoi gust każdego (bezpłatne muzea, galerie, kluby warte polecenia i West End kochający musicale). To wszystko sprawia, że "Przewodnik-Celownik" rzeczywiście można uznać za wyróżniający się, z przejrzystym systemem odsyłaczy, alfabetycznym leksykonem 111 największych atrakcji turystycznych i kolorowymi fotografiami. Brakuje mi jedynie małej choćby mapki pokazującej podział Londynu na strefy - ta informacja jest bowiem przydatna w przypadku poszukiwania mieszkania na wynajem na czas pobytu czy hotelu oddalonego od ścisłego centrum. Mimo tego niedopatrzenia, przewodnik po Londynie jest jednym z najlepszych, jakie posiadam i okazuje się nieodzownym elementem wakacyjnego ekwipunku.
granice.pl Justyna Gul

Dexter. Taki sympatyczny morderca

Od sierpnia w sprzedaży dostępna jest książka autorstwa Douglasa L. Howarda pod tytułem "Dexter. Taki sympatyczny morderca". Bohaterem powieści jest Dexter, który nie jest pewien, kim jest. Wie tylko, że jest w nim coś mrocznego, ukrywa to i nie mówi o tym, ale On bez przerwy w nim tkwi — jego Mroczny Pasażer. Gdy przejmuje kontrolę, czuję, że żyję. Wszystkie moje poprzednie próby kontaktu z ludźmi skończyły się, cóż… śmiercią. Mężczyzna powinien mieć pasję, coś, co może robić w wolnym czasie, by rozładować całodzienne frustracje. Może być kolekcjonerem znaczków, miłośnikiem piłki nożnej, brydżystą albo… seryjnym mordercą. I choć ta forma spędzania wieczorów ma długą tradycję i nawet kilku dość znanych propagatorów, większość społeczeństwa niestety jej nie akceptuje… Trudno wyobrazić sobie, by przy podwieczorku ktoś rzucił od niechcenia: "Mogę zabić człowieka, poćwiartować i zdążyć na wieczór z Lettermanem, ale gdy moja dziewczyna czuje się niepewnie, nie wiem, co robić". Pamiętacie czasy, kiedy pozytywny bohater wjeżdżał na białym koniu, rozprawiał się ze złoczyńcami i odjeżdżał w stronę zachodzącego słońca No to zapomnijcie, to se ne wrati! Świat nie jest czarno-biały. Niestety, nie jest także różowy. Świat Dextera ma kolor purpury. Oto zimnokrwisty morderca, który z uśmiechem na twarzy wbija nóż w związane ciało swojej ofiary, a my patrząc na niego, nie czujemy oburzenia ani wstrętu. Co więcej — kibicujemy mu, trzymając kciuki za jego dalsze sukcesy. Teraz jest szansa, aby poznać wszystkie tajemnice Dextera, odkryć nieznane fakty z jego podwójnego życia i rozprawić się z mitami. Dzięki tej książce czytelnik, o ile ma odwagę, może spróbować zagłębić się w psychikę bezwzględnego mordercy, przyjrzeć się narodzinom potwora i przez chwilę popatrzeć na świat jego oczami.
stopklatka.pl BB

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka

Kolejna książką, którą dostałem do recenzji z wydawnictwa Helion, jest książka… o nauce gotowania. Napisał ją informatyk, Jeff Potter, którego pasją jest właśnie gotowanie dla siebie i przyjaciół. Daje mu to energię do codziennych wyzwań informatycznych. Czy przygotowane i opisane przepisy w tej książce dadzą energię także nam? Geek – wg najczęściej powtarzanej definicji mamy do czynienia z: „osobą dużo uczącą się, trzymającą się na uboczu, całkowicie pochłoniętą przez swoje hobby, najczęściej związane z komputerami i informatyką”. Osoby, które zdają sobie sprawę ze swojej „charakterystycznej odmienności”, której nie da się ograniczyć do informatyki; ludzie pozytywnie zakręceni, pasjonaci, hobbyści. Zobaczmy jakie potrawy będziemy umieć przyrządzić, czym zaskoczymy znajomych po przeczytaniu tej książki;) Rozdział 1 Witajcie w kuchni W rozdziale tym przeczytamy kilka słów na temat odżywiania, dostaniemy wskazówki dla początkujących kucharzy, którzy chcą opanować kuchenne zawiłości, możemy zrobić sobie test jakim jesteśmy kucharzem, dowiemy się, dlaczego warto czytać przepisy i poznamy różnice w gotowaniu dla jednej osoby vs. gotowania dla innych. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - profesorem Brianem Wansinkiem, wykładowcą na Uniwersytecie Cornella, który zajmuje się stosunkiem do jedzenia, gotowania i produktów spożywczych - Maureen Evans, udostępniającą swoje przepisy na Twitterze w 140 znakach (@cookbook) - Lindą Washin, autorką książek kulinarnych - Adamem Savage z popularnego programu „Pogromy mitów” Dowiemy się jak zrobić: gorącą czekoladę, Bitą śmietanę oraz pitną czekoladę z Oaxaca, nauczymy się robić Autorskie naleśniki, Zupę z dyni piżmowej i jabłek doprawioną vadouvan a także będziemy potrafili zrobić Config z kaczki w sosie własnym Rozdział 2 Kuchnia – inicjalizacja W tym rozdziale przeczytamy na temat narzędzi niezbędnych do kuchni, dowiemy się jak zorganizować przestrzeń w kuchni. Zobaczymy jakie narzędzia warto mieć w kuchni - noże, garnki, patelnie, miarki i wagi, łyżki i inne utensylia, termometry i zegarki z alarmem, miski do mieszania, ręczniki kuchenne, pojemniki do przechowywania, sitka, miksery, sprzęty specjalistyczne. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Buck Raper, kierownik działu produkcji i wydziału inżynierii w największym i najstarszym producent Dexter-Russell - Adam Ried, redaktor kolumny kulinarnej w „Boston Gloge Magazine” Dowiemy się jak zrobić: Prosty gulasz wołowy, Naleśniki błyskawiczne, Pilaw cytrynowy z komosy ryżowej ze szparagami i krewetkami Rozdział 3 Wybór danych wejściowych – smak, zapach oraz składniki potrawy W tym rozdziale przeczytamy na temat zmysłów: smak + zapach, poznamy bliżej smak gorzki, słony, kwaśny, słodki, umami, dowiemy się jak przeprowadzić można test zmysłów (zapach i smak, zapach). W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Jim Clarke, autor wielu publikacji i artykułów dotyczących wina - Gail Vance Civille – maniak smaku i zapachu - Virginia Utermohlen – profesor nadzwyczajny nauk żywieniowych na Uniwersytecie Cornella - Xeni Jardin, jedna z redaktorów Boing Bioing - Harold McGee – autor publikacji dotyczących zagadnień naukowych w sztuce kulinarnej Dowiemy się jak zrobić: Sorbet gruszkowy, Prosty syrop imbirowy, Jogurt, Sałatkę z arbuza o sera feta, sos beszamelowy, Sos veloute, Grillowaną rybę z sosem bayou lub musztardowym, Makaron z serem, Prosty sos do ravioli, Prostą marynatę w greckim stylu, Prostą marynatę w stylu japońskim, Congee ryżowe, Sałatkę pomidorową z bazylią i serem mozzarella, Gazpacho, Zupę z dyni piżmowej, Zupę fasolowo-czosnkową. Rozdział 4 Czas i temperatura – podstawowe zmienne obróbki termicznej W tym rozdziale dowiemy się kilku interesujących rzeczy na temat obróbki termicznej - konwekcja, promieniowanie, trochę na temat bezpieczeństwa w kuchni i nie dania się zatruciu pokarmowemu, dowiemy się też coś o kluczowych wartościach temperatur obróbki termicznej; co się dzieje z jedzeniem przy temperaturze 40, 50, 62, 68, 70, 154, 180 stopni. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Doug Powell, profesor nadzwyczajny na wydziale medycyny diagnostycznej i patobiologii Uniwersytety Stanowego w Kansas - Michael Laiskonis – główny cukiernik w Le Bernardin, restauracji w NY Dowiemy się jak zrobić: Prostego hamburgera, Marynatę sojowo – imbirowa, Łososia duszonego w oliwie z oliwek, Opiekanego tuńczyka z kminkiem i solą, Bruschettę z kalmarami, Żeberka duszone na wolnym ogniu, Confti z kaczki, Szybkie szparagi na parze, Warzywa saute, Gruszki w czerwonym winie, Grillowane warzywa, Piure ziemniaczane z rozmarynem, Zupę miso ze słodką kukurydzą, Kurczaka a la motyl, Smażone przegrzebki, Marchewki saute, Ziemniaki smażone na patelni, Sos karmelowy, Karmelizowaną białą czekoladę, Lody na bazie beurre noisette, Rozdział 5 Powietrze – kluczowa zmienna wypieków W tym rozdziale dowiemy się trochę więcej o wpływie powietrza na pieczenie. Spulchnianie biologiczne (drożdże), spulchnianie chemiczne, spulchnianie mechaniczne. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Martin Lersch, autor bloga dotyczącego produktów spożywczych i kuchni molekularnej - Jeff Varascano – znany w Atlancie pizzerman - Meg Hourihan, współzałożycielka firmy, która współtworzyła portal blogger.com - Tim O’reilly, twórca firmy specjalizującej się w wydawaniu książek o tematyce technicznej, a teraz rozszerzająca profil - David Lebovitz, cukiernik w słynnej restauracji Chez Panisse w Berkeley Kalifornia, autor wielu popularnych książek kulinarnych Dowiemy się jak zrobić: Seitan, Proste kruche ciasto, Spód do ciasta, Napój imbirowo – cytrynowy, Chleb – metoda tradycyjna, Gofry drożdżowe, Ciasto na pizze, Naleśniki z maślanką, Pierniki, Ciasto czekoladowe z jednej miski, „Uśrednione” ciastka z kawałkami czekolady, Ciasto dyniowe, Przepis na bułeczki Tima O’Reill’ego, Bezy, Ciasto czekoladowe z porto, Sos winno – serowy, Zabagnione, Suflet truskawkowy lub malinowy, Mus czekoladowy. Rozdział 6 Radosna podróż w świat chemii W tym rozdziale dowiemy się więcej o związkach chemicznych tradycyjnie używanych w kuchni: cukier, kwasy i zasady, alkohol. Przejrzymy listę chemicznych dodatków do żywności stosowanej współcześnie w przemyśle, zobaczymy jakie właściwości chemiczne mają emulgatory. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Herve This, naukowiec z Instytutu National de la Recherche Agronomique w Paryżu, znany z badań na temat zmian chemicznych zachodzących w procesie gotowania - Linda Anctil, popularna blogerka kulinarna - Ann Barrett, technolog żywności specjalizujący się w konserwacji produktów spożywczych Dowiemy się jak zrobić: Bejcowanego łososia po skandynawsku, Kotlety wieprzowe nadziewane cheddarem i papryką poblano, Rybę pieczonĄ w soli, Cukierkowe pałeczki, Prostą marmoladę z limonki, Kandyzowane skórki pomarańczowe, Ceviche z przegrzebkami, Ekstrakt waniliowy, Drink szałwiowy, Aromatyczną nalewkę pomarańczową nr 5 Gary’ego Regana, Cytrynowe ciasto bezowe, Czekoladę panna cotta, Żelowy koktajl rumowy, Gęsty sos pieczeniowy, Gorące pianki żelowe, Sproszkowane baurre noisette, Aromatyczne bezy francuskie, Przegrzebki zawijane w bekon, Zwoje krewetek, Wędzone lody w stylu biwakowym, Źeberka z piekarnika. Rozdział 7 Zabawa ze sprzętem W rozdziale tym zapoznajemy się z metodą sous vide - zanurzenie produktów spożywczych w kąpieli wodnej o dokładnie kontrolowanej temperaturze, która powinna być identyczna z docelową temperaturą obrabianego jedzenia. Pokazywane jest jak przygotować w tej technice np. kurczaka warzywa. W rozdziale tym znajdziemy wywiady z: - Douglas Baldwin, wykładowca matematyki na Uniwersytecie Kolorado w Boulder - Dave Arnold, wykładowca na French Culinay Institute w Nowym Jorku - Windell Oskay i Lenore Edman – blogerzy piszący na temat technologiczny ale i kulinarny Nathan Myhrvold, dawniej pełnił funkcję CTO w Microsoft, jest zapalonym kucharzem. Dowiemy się jak zrobić: Steki z polędwicy wołowej, Sous vide na bazie paczkowanych ryb mrożonych, Czekoladowe batoniki z migdałami, Podstawowy biały bulion, Skraplane consomme, Lekki mus czekoladowy, Jajecznicę w piance, Trzydziestosekundowe ciastka czekoladowe, Lody kakaowe – cynamonowe, „Porażone” hot – dogi, Jabłecznik z jabłuszkiem, Creme brulee Quinna. Podsumowanie Książka jest bardzo fajnym podręcznikiem na temat tego, jak w prosty sposób przygotować wyrafinowane (choć nie tylko) dania dla siebie i przyjaciół. Dzięki temu, że przepisy są opisane w bardzo przystępny dla geeka sposób, osoba taka będzie mogła pokazać, że jej zainteresowania nie ograniczają się tylko do komputerów ale potrafi także zrobić coś w kuchni. Polecam książkę wszystkim osobom, także takim, które lubią gotować, które mają wiele książek kulinarnych – przepisy tu znalezione na pewno podbiją podniebienia Waszych znajomych!
infosocialmedia.blogspot.com Łukasz Dębski