×
Dodano do koszyka:
Pozycja znajduje się w koszyku, zwiększono ilość tej pozycji:
Zakupiłeś już tę pozycję:
Książkę możesz pobrać z biblioteki w panelu użytkownika
Pozycja znajduje się w koszyku
Przejdź do koszyka

Zawartość koszyka

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Wszystkie oblicza cukru

Wszystkie oblicza cukru Agnieszka Wilczewska, Justyna Jessa - okladka książki

Wszystkie oblicza cukru Agnieszka Wilczewska, Justyna Jessa - okladka książki

Wydawnictwo:
Sensus
Ocena:
Stron:
240
Druk:
oprawa miękka

Wszystko, co musisz wiedzieć o węglowodanach 

Z czym kojarzy Ci się słowo „cukier”? Większości osób, którym autorki zadały to pytanie, najpierw przychodzą do głowy słodycze. Potem pojawiają się słodkie napoje i wreszcie, u starszych ankietowanych, cukrzyca. Cukry, węglowodany w ogólności, mają ostatnio złą sławę ― identyfikuje się je jako przyczynę epidemii nadwagi i otyłości. Przypisuje się im winę lub współwinę w przypadku szeregu innych chorób i dolegliwości: od wspomnianej już cukrzycy, przez związane z nią choroby serca i naczyń krwionośnych czy niepłodność, aż po migreny i trądzik. Odnotowuje się związek między spożywaniem cukrów i nasilaniem się objawów depresji czy ADHD. Wykluczenie cukru z diety zaleca się osobom ze zdiagnozowanym spektrum autyzmu. 

Jak naprawdę jest z tym cukrem? Czy słodka kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie zniknąć z naszej diety? Czy powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych węglowodanach potraw? Jak zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia węglowodanów? Na co jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów? 

W tej książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania, wskazówki dietetyczne, jak również przykłady jadłospisów złożonych z potraw o niskim ładunku glikemicznym (IG). 

Wybrane bestsellery

O autorach książki

Agnieszka Wilczewska — lekarz specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Na co dzień zajmuje się leczeniem wielu chorób internistycznych, między innymi cukrzycy, insulinooporności i przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim, czyli SIBO. Pasjonuje się diagnostyką trudnych przypadków medycznych. Traktuje pacjenta indywidualnie i holistycznie, zakłada bowiem, że rozpoznanie jednej choroby nie zwalnia lekarza z poszukiwania innych schorzeń. Uważa, że podstawą do osiągnięcia lepszych efektów terapii jest właściwa edukacja pacjenta i wielokierunkowe leczenie, w tym zastosowanie odpowiedniej diety leczniczej uwzględniającej rozpoznane choroby i styl życia chorego.

Dr n. med. Justyna Jessa — doświadczony dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w prowadzeniu kobiet w ciąży, małych dzieci, a także pacjentów z chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi oraz SIBO. Obroniła doktorat w Instytucie Matki i Dziecka, w ramach rozprawy doktorskiej badała bezpieczeństwo stosowania diet eliminacyjnych u dzieci w spektrum autyzmu.

facebook.com/jessajustyna/

Sensus - inne książki

Zamknij

Przenieś na półkę
Dodano produkt na półkę
Usunięto produkt z półki
Przeniesiono produkt do archiwum
Przeniesiono produkt do biblioteki

Zamknij

Wybierz metodę płatności