Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem
- Autorzy:
- Joanna Derda, Marta Pawłowska
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Ocena:
- 5.0/6 Opinie: 7
- Stron:
- 168
- Czas nagrania:
- 5 godz. 24 min.
- Druk:
- oprawa miękka
- Dostępne formaty:
-
PDFePubMobi
- Audiobook w mp3
Opis
książki
:
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem
Książka o jedzeniu emocjonalnym
Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
Co znajdziesz w książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem"?
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem", to książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, Joanna Derda oraz Marta Pawłowska, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
O książce w mediach:
Ofeminin.pl: "Otyłość to często nie nasza wina, ale zawsze nasza odpowiedzialność"
Onet:pl (Styl życia): Kaloryczne emocje. W jedzeniu szukamy pocieszenia
Charaktery.eu: Jak jeść, żeby nie zwariować, czyli o jedzeniu emocjonalnym
Zwierciadlo.pl: Jedzenie emocjonalne - na stres, w nagrodę, na pocieszenie...
Styl.pl: Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
Psychologiaprzykawie.pl: Kaloryczne emocje
Pytanie na Śniadanie (PnŚ): Jedzenie a emocje
Ketoreva.pl: Jedzenie emocjonalne i inne podjadania
Jak przestać zajadać emocje? LIVE z Martą Pawłowską i Joanną Derdą
Zwierciadlo.pl: Sabotażyści diety. Kto i dlaczego staje na naszej drodze do zdrowia?
pl.aleteia.org: „Czekoladą dziury w sercu nie załatamy”. Czym jest emocjonalne jedzenie? [Wywiad]
Wybrane bestsellery
-
Promocja
Od początku swojego życia funkcjonujemy wśród słów. To one nas stwarzają i kształtują, kiedy jesteśmy małymi i większymi dziećmi — istotami najbardziej wrażliwymi i bezbronnymi wobec przekazu ze strony rodziców, dziadków, opiekunów w przedszkolu i szkole. Słowa nadają nam tożsamość, słowami jesteśmy ubierani albo w siłę i poczucie własnej wartości, albo w oczekiwania społeczne, które wynikają z lęku, unieruchamiają. Słowa tworzą wzorce myślenia i działania, z którymi każdy z nas nieświadomie idzie przez życie.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Uwięzieni w słowach rodziców. Jak uwolnić się od zaklęć, które rzucono na nas w dzieciństwie Uwięzieni w słowach rodziców. Jak uwolnić się od zaklęć, które rzucono na nas w dzieciństwie
(32,94 zł najniższa cena z 30 dni)
32.94 zł
54.90 zł (-40%) -
Bestseller Promocja
Całe dziesięciolecia, a może lepiej napisać - całe stulecia, zachodnia medycyna oddzielała ściśle sprawy ciała od spraw ducha i umysłu. Inaczej medycyna i myślenie Wschodu. W tradycjach wschodnich od zawsze widzi się człowieka jako całość; dostrzega się korelację diady ciało – umysł, równocześnie jednak podkreśla, że proces uzdrawiania ciała poprzez umysł rozpoczyna się ponad nimi. Z poziomu przekraczającego soma i psyche. Siła osoby, która uzdrawia, bierze się z odpowiednio skoncentrowanej życiowej energii, a ta pochodzi od istoty wyższej.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Medytacje uzdrawiające sufich. 33 lekcje na duchowej ścieżce Medytacje uzdrawiające sufich. 33 lekcje na duchowej ścieżce
(29,94 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Nowość Bestseller Promocja
Ta książka pomoże Ci to zmienić. Znajdziesz w niej 53 praktyczne nawyki, które pozwolą Ci poczuć więcej zadowolenia z życia. Sformułowano je w odniesieniu do osiągnięć nauki i po upewnieniu się, że skuteczność każdej sugestii jest udowodniona. Oczywiście, nie musisz wykształcić wszystkich 53 nawyków. Potraktuj ten zestaw jak szwedzki stół, z którego wybierzesz kilka propozycji, najlepiej pasujących do Ciebie i Twojego życia. Dowiesz się, jak kosztem minimalnego wysiłku wdrożyć je do codziennej rutyny i jakie konkretnie korzyści Ci przyniosą. W książce opisano też przyczyny, dla których współczesny człowiek czuje się nieszczęśliwy i niespełniony. Przekonasz się, że sporo unieszczęśliwiających spraw można po prostu... usunąć ze swojego życia.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Człowiek szczęśliwszy. 53 naukowo udowodnione nawyki, które pomagają odnaleźć radość życia Człowiek szczęśliwszy. 53 naukowo udowodnione nawyki, które pomagają odnaleźć radość życia
(29,40 zł najniższa cena z 30 dni)
29.40 zł
49.00 zł (-40%) -
W wieku mniej więcej dziesięciu lat zaczynamy się uczyć, jak być grzecznymi dziewczynkami: jakich emocji nie wolno nam wyrażać, jak powinnyśmy się zachowywać i wyglądać, do czego mamy dążyć, w co wierzyć, kogo wolno kochać i jakiego życia należy pragnąć. Grzeczne dziewczynki nie są głodne, wściekłe ani dzikie. Wszystkie te rzeczy, które świadczą o tym, że kobieta jest człowiekiem, są brudnym sekretem grzecznej dziewczynki. Świat dookoła nas używa wielu środków łagodnej i mniej łagodnej perswazji, aby uwarunkować kobiety i nauczyć je pożądanych zachowań. Mimo upływu lat ideał kobiety uległej, cichej, skromnej i posłusznej ma się świetnie.
- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Czasowo niedostępna
-
Promocja
Z dala od toksycznych ludzi. Jak rozpoznać pierwsze symptomy niezdrowej relacji? >> PRZECZYTAJ Nie daj się zainfekować! Polecamy wysłuchanie najnowszego wywiadu z Jarosławem Gibasem, w cyklu Anny Maruszeczko "Wojowniczki & Wojownicy" Czy zdarza Ci się w towarzystwie jakiejś osoby czuć się źle? Doświadczać przy niej dyskomfortu, skrępowania, emocjo- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Nie daj sobie spieprzyć życia. Sposoby na toksycznych ludzi Nie daj sobie spieprzyć życia. Sposoby na toksycznych ludzi
(29,40 zł najniższa cena z 30 dni)
29.40 zł
49.00 zł (-40%) -
Promocja
Twórcą idei zwanej Porozumieniem bez Przemocy (Nonviolent Communication — NVC) jest amerykański psycholog Marshall B. Rosenberg. Zaproponował on sposób komunikacji, w którym odchodzi się od paradygmatu szukania winnego, ustalania za wszelką cenę, kto ma rację, na rzecz budowania relacji i wypracowywania na jej podstawie rozwiązań wygrany – wygrany. Nie ma tu miejsca na przemoc, strach, ocenianie, co dobre, a co złe, w zamian jest uważność na fakty i obserwacje, refleksja, jakie uczucia, a zatem i potrzeby, wywołują w nas dane sceny, sytuacje czy zachowanie drugiego człowieka. Nie ma spychania na kogoś odpowiedzialności za własne samopoczucie. Jest koncentracja na słuchaniu, dbanie o siebie i innych. W efekcie, w atmosferze porozumienia, wszystkim pracuje się przyjemniej i spokojniej. Wzrasta entuzjazm, pojawiają się nowe pomysły, poprawiają się wyniki finansowe. Firma ma świetną reputację jako pracodawca, więc do wolnych stanowisk ustawia się kolejka chętnych.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Dogadać się z innymi, czyli Porozumienie bez Przemocy nie tylko w życiu organizacji Dogadać się z innymi, czyli Porozumienie bez Przemocy nie tylko w życiu organizacji
(29,94 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Nowość Bestseller Promocja
Trudno w to uwierzyć, ale 85% naszego dorosłego życia tworzy się we wczesnym dzieciństwie. To tamten czas nas ukształtował, zapewnił nam zasoby psychiczne na drogę życiową lub deficyty, które sprawiają, że czujemy się ze sobą źle, nie potrafimy zbudować satysfakcjonującego związku, odczuwamy wewnętrzną pustkę. Te deficyty zablokowały nam dostęp do własnego JA. To Twoje JA jest Tobą prawdziwym, formuje się dzięki odczuwanym uczuciom. Twój świat jednak kształtowali rodzice, którzy nieśli wzorce blokujące uczucia ― to zaś efekt ich deficytów wyniesionych z dzieciństwa. Jako dorośli bowiem jesteśmy rezultatem pokoleniowej traumy i mimo postępu w świecie nauki wychowujemy swoje dzieci w taki sam sposób, w jaki wychowywano nas.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Zatroszcz się o swoje wewnętrzne dziecko i odkryj swój potencjał Zatroszcz się o swoje wewnętrzne dziecko i odkryj swój potencjał
(35,40 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Bestseller Promocja
Poczucie własnej wartości można zdefiniować jako określony stan emocjonalny, który pojawia się na skutek tego, w jaki sposób oceniamy sami siebie. Dlaczego zatem tak wielu ludzi ma problem z poczuciem własnej wartości? Czyżby oceniali się zbyt nisko, niewłaściwie, czy też do ich samooceny wkradają się jakieś przekłamania? A może problem tkwi w źródle tej oceny - na przykład w jej przesłankach - albo w tym, że proces oceniania dyktowany jest warunkami zewnętrznymi, na które nie mamy wpływu? Jeśli dokonamy samooceny na podstawie tego, co sądzi o nas hipotetyczna Zosia, to nasze poczucie własnej wartości będzie stabilne, a jego poziom odpowiedni tylko do czasu, kiedy wspomniana Zosia nie zmieni o nas zdania. Oparcie samooceny na jej opinii prowadzi więc do zbudowania najmniej trwałych fundamentów. To samo dzieje się, kiedy własną wartość opieramy na dowolnej własności, stanie posiadania. Wszystko jest dobrze, dopóki udaje nam się tę własność zatrzymać, o co będziemy dbać z dużo większym niepokojem, niż na to zasługuje.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Totem. Jak zbudować poczucie własnej wartości? Instrukcja obsługi Totem. Jak zbudować poczucie własnej wartości? Instrukcja obsługi
(23,94 zł najniższa cena z 30 dni)
23.94 zł
39.90 zł (-40%) -
Psychopaci są wśród nas. Trafiamy na nich w relacjach prywatnych i zawodowych, spotykamy ich na swojej drodze, czasem funkcjonujemy z nimi na co dzień. Często nieświadomie, ponieważ inteligentny psychopata potrafi bardzo dobrze się kamuflować i udawać kogoś, kim nie jest: na przykład przyjaciela lub troskliwego opiekuna. Oczywiście do czasu. W pewnym momencie maski opadają, tamy puszczają i pan P. odsłania przed nami swoją prawdziwą twarz. Zapytany o radę psycholog powie wówczas: „Nie czekaj, uciekaj. Rzuć go i ratuj siebie”. Tyle że to nie zawsze jest takie proste. Nie zawsze możliwe.
- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Psychopata w pracy, w rodzinie i wśród znajomych. Instrukcja obsługi Psychopata w pracy, w rodzinie i wśród znajomych. Instrukcja obsługi
Niedostępna
-
Nowość Bestseller Promocja
Ten, kto rozpoznaje i kontroluje emocje, panuje nad sobą i swoim życiem. Łatwo powiedzieć, tylko jak to robić w praktyce? Thibaut Meurisse nauczy Cię tego w sposób skuteczny i zrozumiały. Autor precyzyjnie i obrazowo wyjaśnia mechanizmy działania ludzkich emocji — posługuje się przykładami z życia, a naukowe teorie psychologiczne ubiera w przystępne dla każdego słowa. Poradnik obejmuje również przydatne na co dzień metody, dzięki którym nauczysz się zarządzać emocjami, nawet tymi najbardziej destruktywnymi, aby pozytywnie przełożyły się na Twoje samopoczucie i realizację życiowych celów.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Siła emocji. Jak je rozpoznać, kontrolować i ułatwić sobie życie Siła emocji. Jak je rozpoznać, kontrolować i ułatwić sobie życie
(31,85 zł najniższa cena z 30 dni)
29.40 zł
49.00 zł (-40%)
O autorach książki
Joanna Derda ― dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i ― szerzej ― zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą.
Marta Pawłowska ― specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny. Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu ― „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?”.
Ebooka przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolonych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video zobaczysz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolonych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP4(pliki spakowane w ZIP)
Recenzje książki: Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem (19)
Poniższe recenzje mogły powstać po przekazaniu recenzentowi darmowego egzemplarza poszczególnych utworów bądź innej zachęty do jej napisania np. zapłaty.
-
mietowa_czytanka Namięta Ewa
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania to fantastyczny poradnik napisany przez dwie mądre kobiety, które swoją wiedzę podpierają doświadczeniem zawodowym. Książka jest krótka, ale zawiera tak wiele istotnych faktów, że jestem pod wrażeniem pióra autorek. Jako osoba, która przerobiła już chyba wszystkie diety łącznie z kuracją u dietetyka, doskonale wiem, jak ciężko trzymać się tych wszystkich zakazów, kalorii itd. Po przeczytaniu tej książki, żałuję, że nie trafiła w moje ręce jakieś 12 lat temu kiedy zaczęłam wdrażać w życie kolejne cudowne diety i kiedy to rozregulowałam sobie organizm. Nieświadomie zamiast poprawić swoje zdrowie i wygląd, robiłam sobie krzywdę. Teraz to wiem! Książka pozwala nam rozgraniczyć uczucie głodu, nasycenia i chęci zwykłego podjadania. Uświadamia nam jak naiwnymi jesteśmy istotami, które ulegają manipulacji producentów. Po lekturze wiem, że czeka mnie wiele zmian w moim odżywianiu i w podejściu do samego jedzenia. Książka nie jest cudownym środkiem jak schudnąć, nie o to tutaj chodzi. Ale dzięki niej możemy się świetnie przygotować do zmiany swojego odżywiania, co z pewnością przełoży się na efekty zdrowotne i wizualne 🙂 Gorąca zachęcam do przeczytania tej książki !
-
zaczytana_dziewczynaa Krzywaniak Ewelina
Myślę, że większość z nas w stresowych sytuacjach sięga po swoje ulubione jedzenie lub wręcz przeciwnie ma na tyle "ściśnięty żołądek", że nie jest w stanie nic zjeść, czasami nawet przez kilka dni. I chociaż często wydaje się to normalne bo każdy reaguje inaczej, to dzięki tej książce możemy bardziej zrozumieć, że takie zachowania i popadania ze skrajności w skrajność nie są ani dobre ani też normalne dla naszego organizmu. Zdecydowanie nie jest to jednak książka w której znajdziemy opisany idealny i zdrowy styl życia i zasady których musimy przestrzegać. Ze względu, że nie jest to kolejny poradnik jak schudnąć nie znajdziemy tutaj również kolejnej "cudownej" diety, za to porusza ona temat diet, które były popularne w ostatnich latach i pokazuje dlaczego dieta mogła się okazać nieskuteczna. Autorka przedstawiła również na wielu przykładach dlaczego emocje i nasze przyzwyczajenia mają duży wpływ na to co wybieramy do jedzenia i jak lepiej zrozumieć nasze wyboru. Porusza tutaj również temat tego jak manipulują nami producenci i pokazuje jak stać się mniej podatnym na ich chwyty marketingowe. Myślę, że jeśli ktoś się interesuje tematyką zdrowego odżywiania to wiele z tych informacji może już dobrze znać, ale mimo wszystko jest to ciekawa pozycja do przeczytania, aby zastanowić się nad swoimi wyborami i zobaczyć czy sami nie wpadliśmy w pułapkę marketingu stosowanego w reklamach. Ponieważ książka jest lekko napisana, a przy tym porusza ważne kwestie będzie również dobrym wyborem dla osób które chciałyby zacząć zdrowo się odżywiać oraz dowiedzieć się jak wprowadzić nowe nawyki, aby stały się one skuteczne.
-
Instagram Stasiaczek Alina
TW: zaburzenia odżywiania. Książka “Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem” autorstwa Joanny Derdy oraz Marty Pawłowskiej to pozycja, której potrzebowałam, gdy miałam 15-16 lat. W wieku 14 lat poznałam świat diet, w wieku 15 już ćwiczyłam 1,5 godziny dziennie i płakałam, stojąc na wadze oraz gdy jadłam więcej, niż X kilokalorii. Do mojego nowego, szczupłego ciała w “gratisie” dostałam milion kompleksów, brak energii oraz zaburzenia odżywiania. Wychodziłam z tego krok po kroku sama, po prostu oswajając się z jedzeniem tego, na co miałam ochotę, a nie tego, co było bez tłuszczu i cukru. Mój proces wychodzenia z zaburzeń odżywiania był bardzo długi - robiłam to metodą prób i błędów. Bardzo się cieszę, że powstają książki takie, jak “Jedzenie emocjonalne i inne podjadania [...]”, ponieważ jest to wiedza w pigułce, dostępna na wyciągnięcie ręki, a ja musiałam ją zbierać przez długie lata. Rośnie wiedza ludzi na temat zdrowej relacji z jedzeniem i zdrowych nawyków żywieniowych, a to oznacza lepsze zdrowie i wyższą jakość życia. Książka ma tylko 163 strony, ale są to same konkrety. Opowiada o tym, czym jest jedzenie emocjonalne, skąd wynika oraz jak zbudować zdrowsze relacje z jedzeniem. Są również informacje o tym, jak zacząć słuchać swojego ciała, rozpoznawać nasycenie, głód i odróżniać go od apetytu. Po przeczytaniu tej pozycji poczułam się zainspirowana do zastanowienia się nad tym, jak obecnie wygląda moja relacja z jedzeniem i czy chcę wprowadzić jakieś zmiany. Nauczyłam się też kilku nowych rzeczy o jedzeniu emocjonalnym, więc mogłam spojrzeć na swoje nawyki żywieniowe z innej, szerszej perspektywy. Uważam, że “Jedzenie emocjonalne i inne podjadania [...]” będzie przydatna dla wielu osób i choć żadna książka nie jest zamiennikiem konsultacji u specjalisty, to może być dobrym pierwszym krokiem ku zmianie. Podsumowując, jest to bardzo wartościowa pozycja i chciałabym, żeby więcej osób sięgało właśnie po książki o budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem, zamiast “Schudnij w 15 dni” czy inne, opisujące “jedyną słuszną dietę”.
-
Insta i FB osobisty i firmowy Bartkowiak Radosław
Żyjemy żeby jeść, czy jemy żeby żyć? Zawsze mnie to zastanawiało. Każdy posiłek w naszym życiu jest pewną koniecznością. Dostarczamy w nim energię i siłę dla naszego ciała. Niestety zdarza się, że wraz z pokarmem serwujemy sobie szkodliwe składniki powodujące choroby, nadwagę oraz stany zapalne w naszym organizmie. Dzięki książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem" dowiemy się jak producenci manipulują faktami, w jaki sposób powielamy błędne nawyki i dlaczego tam bardzo utożsamiamy jedzenie z emocjami. Pojęcie nadwagi lub niedowagi i ciągła walka o utrzymanie idealnej sylwetki niesie ze sobą mnóstwo wyrzeczeń i wielki stres. autorki: Joanna Derda i Marta Pawłowska rozważają nad tym czym jest dieta cud, która magicznie zmieni naszą fizyczność i stan naszych emocji. Czy uda im się odkryć tą tajemnicę? Przekonajcie się sami idąc przez strony tej książki. Ponadto, autorki podpowiadają jak jeść żeby nie zwariować, czym jest głód, wspominają też o otyłości, która wg nich jest matką większości chorób przewlekłych. Książka napisana przystępnym językiem. Wydana estetycznie, w formie zeszytu z miejscem na własne notatki.
-
zaczytana_luna Grzybowska Benita
Książka dość krótka, ale niech Was to nie zwiedzie! Wszystko, co potrzebne, aby się w niej znajduje. Każdemu z nas zdarzyło się podjadać, czy to skubnięcie pysznego ciasta, przy kobiecych dniach kawałek czekoladki. To całkiem naturalne, nie da się do końca wykluczyć przyjemności. 🍕 Ale po co wykluczać? Może wystarczy rozsądnie dzielić przyjemności i wtedy te wielkie wyrzuty sumienia nie napadną na nas niespodziewanie. Co to za życie na wiecznej diecie? Bez kawałka słodkiej przyjemności. Te przyjemności nas nie zabiją, lecz jasne, że w odpowiedniej ilości. Bo za dużo tej przyjemności, może być dla nas zgubne. 🍗Jak rozpoznać, że mam problem z racjonalnym jedzeniem? 🍨 Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe? 🍕 Dlaczego podjadam? 🥞 Dlaczego nie potrafię się opanować? 🍫 Jak nauczyć się panowania nad zachciankami? 🍬 Jak sobie z nimi poradzić? W tej książce autorki nie oceniają, nie krytykują, pomagają zrozumieć skąd biorą się nasze problemy i jak możemy sobie z nimi radzić. Książka warta uwagi, dla tych którzy chcą coś zmienić w swoim życiu.
-
dorota_m_kaleta Kaleta Dorota
Dziś muszę się czymś z Wami podzielić… Od kilkunastu lat borykam się z nadwagą. Przeszłam wiele diet, które nie tylko nie zmieniły mojego ciała, ale również spowodowały, że nadwaga nadal pozostała problemem. I zanim ktoś pomyśli, że wystarczy dobra dieta i będzie dobrze, to niestety się myli. Dieta to destrukcyjne słowo, które kojarzy się z wieloma zakazami i nakazami. Wywołuje w nas często sprzeczne emocje. Mało kto mówi o tym, że gdy chcemy odnieść satysfakcjonujące wyniki sama dieta nie wystarczy. Potrzeba przede wszystkim podejścia psychologicznego. Choroby, stres, emocje to czynniki, które mają ogromny wpływ na nasze życie. A czy emocje i stres mogą wpływać na zaburzenia w odżywianiu i wywodzące się z tego choroby ? Tak. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo.. W książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" znajdziemy informacje na temat mechanizmów, jakie działają w naszym organizmie i powodują, że popadamy w ogromną przepaść, jaką są zaburzenia w odżywianiu i w wyniku czego borykamy się z ilością nadmiernych kilogramów, które później prowadzą do otyłości. A ta jest traktowana jako poważna choroba. W tej książce nie znajdziemy kolejnej diety cud. Znajdziemy natomiast pomoc w rozpoznawaniu naszych emocji i zrozumieniu naszego stosunku do jedzenia i tego jaki wpływ na nasze odżywianie ma świat zewnętrzny. Książka napisana jest prostym językiem. Autorki Joanna Derda i Marta Pawłowska postarały się, aby informacje jakie chciały przekazać, mogły dotrzeć do każdego. W jedenastu rozdziałach autorki pomagają nam uświadomić sobie jak ważny jest nasz stosunek do celebrowania posiłków, zdrowych wyborów, jak również znalezienia sposobu na nasze relacje z jedzeniem. Dużo znajdziemy o emocjach, bo to głównie one mają wpływ na jakość naszego życia. Czytałam wiele poradników, wiele książek o odżywianiu. Skończyłam też kilka kursów dietetycznych… Ale nigdzie nie dostałam takiej wiedzy jak w tej książce. To książka nie tylko dla osób, które się odchudzają. To książka również dla osób, których emocje biorą górę nad ich życiem i które chcą uporządkować swoją wiedzę o odżywianiu. Myślę, że każdy powinien mieć ją w swojej biblioteczce. Polecam!!!
-
k.tomzynska Tomżyńska Karolina
Zdarzyło Wam się zajadać stres czekoladą dla poprawy nastroju? Chyba większość z nas przechodziła przez ten etap. Zajadamy emocje złe, ale i czasami te dobre. Dlatego warto zastanowić się i poznać relacje łączące nas z jedzeniem, a także popracować nad tym, aby je zmienić. Pomocna może okazać się być w tym książka „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem”. Odrazu zastrzegam, że nie jest to kolejny poradnik o dietach cud! Książka ta ma nam pomóc zrozumieć jakie relacje łączą nas z jedzeniem i jakie zmiany należy wprowadzić, aby relacje te nie były toksyczne. Całość napisana jest prostym językiem, bez medycznego żargonu co napewno spodoba się wielu czytelnikom. Wszystko zostało przedstawione w przyjemny sposób i nie znajdziecie tutaj często powielanych dietetycznych mitów. Widać, że autorki mają pojęcie o czym piszą i jest to ich źródło zainteresować, ale i przede wszystkim pasja. Co bardzo mi się spodobało to sposób w jaki autorki podchodzą do żywienia. Nie negują nikogo, nie wpędzają w poczucie winy. Jedynie przedstawiają fakty i konsekwencje z nimi związane. Zwracają nam uwagę, że nawet trend zdrowego odżywiania może okazać się być pułapką, jeżeli zaczynamy mieć na jego punkcie chorą obsesję. Uważam, że książka powinna znaleźć się na pólkach w każdym domu. Pomimo, że zdrowy styl życia jest mi bliski od lat to dowiedziałam się z niej wielu ciekawych rzeczy. Zawarte w książce porady pozwoliły mi lepiej zrozumieć niektóre zachowania i zmienić je na korzyść dla mnie i mojego zdrowia. Ocena: ⭐⭐⭐⭐+/6
-
http://www.booksmylove.pl/ Małgorzata Pałka
"Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" książka napisana przez Joannę Derda i Martę Pawłowską o tym, jak traktujemy diety, o obsesji jedzenia czy też epidemii otyłości. Wielu z nas zmienia diety w zależności od panującej diety nie bardzo zastanawiając się czy dane diety nam służą, czy nie będzie przy nich brakować nam jakiś składników albo czy dobrze do nich podchodzimy. Wielu z nas ma też niezdrowy stosunek z jedzeniem. Zagłuszamy nim emocje, samotność, smutek ale też złość. Ilu z nas w momencie "złego dnia" albo "sukcesu" pierwszą myślą było pójdziemy na lody czy na dobre ciacho. Przestaliśmy też celebrować posiłki, często jemy w biegu, przed telewizorem, byle co byle szybko i pozwalamy sobie na jedzeniowe grzeszki. Książkę czyta się bardzo szybko, wiele stron poświęconych jest otyłości.
-
Strona internetowa Bojanowska Monika
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania Temat emocji jest mi bardzo bliski. Każda zmiana w naszym życiu zaczyna się od emocji. Wiele razy tłumaczyłam moim Klientkom - jeśli wzbudzisz w sobie uczucia i wygenerujesz pozytywne emocje, to możesz osiągnąć to, o czym marzysz. A jeśli marzysz o tym, aby czuć się dobrze, żyć i pracować z lekkością, to książka "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" jest właśnie dla Ciebie. Po jej przeczytaniu lepiej zrozumiesz swoje uczucia względem jedzenia, jako całego, złożonego procesu, a nie tylko, jako posiłku czekającego na talerzu. Lubię takie książki - z pozoru wątłe, cieniutkie w swojej objętości, w rzeczywistości niosące ze sobą taki ładunek emocji i wiedzy, że nie sposób po ich przeczytaniu pozostać osobą sprzed lektury. Coś musi się zmienić, a tak naprawdę to wiele musi się zmienić. Nie ma na to siły. Po przeczytaniu książki Joanny Derdy i Marty Pawłowskiej pt. Jedzenie emocjonalne i inne podjadania, tak właśnie się poczujesz. Jakby nic już nigdy nie miało być takie samo. Jakaś część Ciebie zmieni się nie do poznania. I nie będzie to natychmiastowa przemiana z osoby z nadwagą w tę szczupłą z Twoich marzeń. O nie. Na to przecież potrzeba czasu. Być może nawet nie jesteś osobą z nadwagą i wcale nie potrzebujesz odchudzania. To dobrze, bo nie o odchudzaniu jest ta książka. Proces zmiany, jaki rozpocznie się w Twojej głowie, gdy zmierzysz się z tą lekturą, nieuchronnie poprowadzi Cię do spojrzenia na jedzenie w zupełnie inny sposób. Ta książka wymusi na Tobie refleksję nad tym, co jesz, w jaki sposób jesz i dlaczego jesz tak, jak jesz. I powiem Ci jeszcze jedno - to nie jest książka o odchudzaniu, diecie, otyłości, szczupłości … choć pośrednio te wątki się w niej pojawiają. To jest książka o uczuciach, które domagają się od Ciebie uwagi. Tych, które kneblujesz. Tych, które chcą dojść do głosu. To jest książka, która może nauczyć Cię jeść inaczej, czuć inaczej i żyć inaczej. Twój związek z jedzeniem jest relacją. I jak w każdej relacji, tak i w tej, masz do czynienia z masą uczuć. Być może zakopałaś je tak głęboko, że nie masz dziś do nich dostępu. Tak może być. To jednak nie oznacza, że tych uczuć nie ma. W tej relacji jest Was troje: Ty, jedzenie i Twoje uczucia. Czy kiedykolwiek myślisz o jedzeniu w ten sposób? Jak o relacji? Ja nigdy dotąd tak nie myślałam. Ale jak już się domyślasz, przeczytałam książkę Joanny Derdy i Marty Pawłowskiej „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania”. No i teraz już nic nie będzie dla mnie takie, jak przed lekturą. Moja (i Twoja także) relacja z jedzeniem sięga dzieciństwa. Ja, jako dziecko, słyszałam że muszę zjeść wszystko, co jest na talerzu. Nie było mowy o marnowaniu jedzenia. Słyszałam, że jak coś zostaje na talerzu to znaczy, że się zmarnuje. Słyszałam, że nie po to ktoś pracuje na jedzenie, żeby inny mógł je marnować. Niezjedzenie wszystkiego oznaczało też brak szacunku dla osoby, która przygotowała posiłek. Nie zjeść oznaczało więc nie szanować mamy lub babci. Ponieważ te przekonania są we mnie bardzo głęboko osadzone, to moja relacja z jedzeniem, jako osoby dorosłej, jest bardzo trudna. Teraz mam odwagę przyznać się do tego otwarcie. Teraz, dzięki książce „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania” mam siłę, aby powiedzieć sobie: dość. Dość traktowania jedzenia, jak nagrody. Nigdy więcej myślenia, że jak nie zjem pełnego talerza, to jest ze mną coś nie tak. Dość poddawania się emocjom w tej relacji - relacji mojej i mojego talerza. Czas zawalczyć o siebie i o swoje zdrowie. I nie, nie jestem jakimś grubasem, który obżera się tak, że nie może się ruszyć. Jestem kobietą, która chce mieć w sobie zdrowe emocje, ponieważ ma dość zajadania smutków. Kobietą, która od dziś przestaje mylić apetyt z głodem. Taką chcę być. Ta zmiana już się rozpoczęła. I nikt mnie nie zatrzyma. Idę po to, co jest dla mnie najlepsze. Po zdrowe jedzenie w codzienności i zdrowe emocje, które się z jedzeniem wiążą. Idę po lepsze życie. Dołączysz?
-
Emilia Kołodziejska | Dietetyk Emilia Kołodziejska
Czytałam już wiele książek „tego typu”. Jednak ta zaskoczyła mnie dosadnością i trafnością stwierdzeń. Joanna Derda i Marta Pawłowska piszą w sposób prosty i nie używają nadmiernej dyplomacji, na co nie każdy by się odważył. Jest to również dosyć subiektywne spojrzenie na wiele spraw. Mi akurat najbardziej spodobało się to zdanie: „Dobrze działać pod kontrolą doświadczonego lekarza, w konsultacji z dietetykiem o szerokiej wiedzy i minimalnym stopniu nawiedzenia — czyli przekonania do jednej szkoły odżywiania, jednego nurtu wiedzy”. Na rynku działa niestety wielu „nawiedzonych” dietetyków, najczęściej bez odpowiedniego wykształcenia. Robią oni ludziom krzywdę, po prostu. Tę książkę mogę z czystym sercem polecić wszystkim osobom, które chcą schudnąć. Jest to pigułka wiedzy, którą warto przyjąć, aby nie popełniać podstawowych błędów. Wbrew pozorom większość osób je popełnia. Wynika to z bałaganu jaki obecnie jest w Internecie. Czytając jedzenie emocjonalne i inne podjadania, można swoją wiedzę szybko uporządkować.
-
inzynier.i.ksiazki Rzepka Aleksandra
Każdy człowiek musi jeść i temu nie możemy zaprzeczyć. Bez tego nie jest w stanie funkcjonować. Spożywanie posiłków zwykle jest przyjemne i czerpie się z niego radość. Jednak ludzie są pełni złych nawyków żywieniowych, przez które cierpi ciało, ale także umysł. Mogą to być głodówki, kompulsywne jedzenie albo wieczna dieta odchudzająca. Kiedy sięgałam po „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem” podejście miałam ambiwalentne. Średnio lubię książki noszące znamiona poradników, a takich taktujących o jedzeniu nieco się boję. Dlaczego? Ponieważ nie lubię, gdy ktoś mówi mi jak mam żyć, a co dopiero jak mam jeść. Zwłaszcza, że trafiłam w swoim życiu na kilku znawców, których mądrości ograniczały się do mówienia, że dana dieta jest zła, a jednocześnie polecania innej równie szkodliwej. Tutaj jednak dostałam coś całkowicie odmiennego i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. To jedna z tych książek, w która nie powie wam, że macie odstawić wszystko co was cieszy, a raczej możecie dowiedzieć się w jaki sposób spróbować wprowadzić pewne zmiany, a także że zaburzenia odżywiania zawsze wynikają z czegoś i istotne jest odnalezienie przyczyny. Bardzo podoba mi się, że pozycja ta nie próbowała mnie umoralnić, ani wpędzić w poczucie winy, o co jest niesamowicie łatwo, a pokazać inną stronę podejścia do jedzenia. Na jej plus przemawia to, że nie znajdziecie w niej pseudonaukowego bełkotu, trudnych i niezrozumiałych słów, a także mądrości typu nie jedz po 18. Wręcz przeciwnie, książka ta napisana jest przyjemnym i przystępnym językiem, wszystkie zagadnienia są jasno przedstawione i nie czułam jakbym czytała artykuł w gazecie branżowej. Dodatkowo jest to około 160 stron, więc nie należy do opasłych tomiszcz, których podnoszenie może właściwie zastąpić trening na siłowni. Dlatego uważam, że to jedna z tych książek, które mimo swoich poradnikowych cech są czymś, co warto przeczytać i to przeczytać ze zrozumieniem. Ja dowiedziałam się z niej kilku interesujących informacji i pewne kwestie postaram się wprowadzić do mojego życia, a musicie wiedzieć, że moja relacja z jedzeniem od wielu lat jest toksyczna i zaburzona.
-
Babski Kącik Serocka Żaneta
Książka jest kompaktowa. Bardzo ładnie wydana za sprawą wydawnictwa Sensus. Obie panie- autorki interesują się zdrowym żywieniem i równowagą pomiędzy ciałem i duchem. Jak wiecie dla mnie to także bardzo ważny temat. "Ptasim mleczkiem dziury w sercu nie zatkasz" to jeden z cytatów, które na długo ze mną zostaną. Za każdym razem gdy będę sięgała po coś słodkiego pod wpływem impulsu, na pocieszenie przypomnę sobie to zdanie z książki. Autorki zwracają uwagę na fakt konieczności leczenia jedzenia emocjonalnego. Najbardziej podatne na nie są osobowości neurotyczne. Na mojej terapii poruszamy tą kwestię. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu otyłość olbrzymia była "zarezerwowana" dla USA teraz coraz więcej osób w Polsce poddawanych jest operacją zmniejszenia żołądka. Mam wrażenie, że w naszym kraju uczy się wielu zbędnych rzeczy a nie tego jak rozpoznawać swoje emocje i jak z nimi radzić. To przecież tak ważne! W dorosłym życiu byłoby nam łatwiej gdybyśmy potrafili określić, nazwać swoje emocje. Bo te nie nazwane, niezidentyfikowane to emocje zajadane.
-
compati.pl Patrycja Stranc
Cześć! Wracam do Was z recenzją ksiażki, którą otrzymałam od @wydawnictwo_sensus. Będzie ona w 2 postach- dzisiejszy, co w książce jest ok- chociaż spisałam ją w pewnym momencie na straty. Pozycja ta opisuje relacje z jedzeniem, marketing otyłości, zagrożenia otyłości, „zagrozenia” cukru i przereklamowaną rolę mózgu. Na uwagę zasługuje rozdział- głód, nasycenie i apetyt, w którym znajdziecie krótki i ogólny opis każdego z tych stanów, co może być przydatne do rozpoczęcia rozróżniania danego znaku generowanego przez nasz organizm. Rozdział o otyłości- byłby informacyjnie ok, gdyby nie zaczynał się od osądzania otyłej 40-latki, która zajmując 1,5 miejsca w autobusie, wyciąga zamiast wody- żelki i oscentacyjnie dokarmia komórki tłuszczowe, ku niezadowoleniu sąsiadki, która z kazdą zjedzoną żelką jest prawdopodobnie miażdzona w szybę busa… Zwiększanie świadomości, edukacja- jestem na tak! Natomiast narracja strachu- powikłaniami, zawstydzanie i osądzanie to nie są wg mnie skuteczne narzędzia do pomagania otyłym. Rodział pt. Marketing otyłości jest pomocny jeśli nie mamy świadomości o działaniach firm komercyjnych produkujących żywność wysokoprzetworzoną. O braku luksusu moralności w takich firmach. O punktach poziomu błogości w danym produkcie opracowywanym przez technologów żywności. Jak marketing wykorzystuje poczucie winy i konieczność kompromisów. Jakie triki wykorzystują restauracje, kina, stacje benzynowe- są to ciekawe kwestie do uświadomienia. Mity o zdrowej żywności i sklepach ze zdrową żywnością też są w tej książce ciekawe. Rozdział pt. Cały ten cukier- rola informacyjna ok, inna perspektywa ok, straszenie cukrem, tłuszczem i solą nie jest ok i nie działa. Ale dobrze wiedzieć, a nie popadać w obsesję i ortoreksję. Fajnie, że na końcu znajduje się wiedza o procesach zachodzących w mózgu, trochę o neuroplastyczności, o egoizmie mózgu (selfish brain). Co mi się nie podobało? Zapraszam do kolejnego postu. Komu poleciłabym książkę? Osobie, która chce zwiększyć świadomość tego, że czasem nie ma pojęcia ile czynników i zabiegów marketingowych „pomaga” jej dokonać decyzji. Dla osoby, która chce znać konsekwencje otyłości i wiedzę, dlaczego diety nie działają.
-
KetoReva.pl Sztuba Sabina
Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" to książka autorstwa: Joanny Derda - dziennikarki z wieloletnim doświadczeniem Marty Pawłowskiej - specjalistki zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny Liczba stron: 163 Rok wydania: 2021 Wydawnictwo: Helion S. A. - wydawnictwo Sensus Spis treści obejmuje: Wstęp Jedzeniowe prawo jazdy. Kobiety i diety Jedzenie emocjonalne. W krainie ptasiego mleczka Żywieniowe emocje i kulinarni terroryści. Jak jeść, żeby nie zwariować? Po drugiej stronie lustra. Głód, nasycenie, apetyt Codziennie makowiec. Nieustanne świętowanie Matka chorób. Otyłość - nowa normalność Co sprawia, że tyjemy. Marketing otyłości Tak zwana zdrowa żywność. Jak kupić zdrowie? Cały ten cukier. Nie krzepi Sabotażyści nowej zmiany. Nie chcę, żeby Ci się udało Przereklamowana rola mózgu. Kiedy komputer nie działa Okładka książki jest bardzo subtelna, jasnoniebieska z białymi elementami. Jest prosta, kobieca i tyle wystarczy. Autorki książki już na samym wstępnie zdecydowały się wyjaśnić, że książka, którą trzyma w rękach czytelnik nie jest książką o dietach (i mają rację, co potwierdzam po przeczytaniu). Nie znajdziemy tutaj opisu diet, omówienia zalet i wad i porad, którą wybrać. Książka rozpoczyna się rozdziałem skierowanym głównie do kobiet. Opowiada o tym jak powinna wyglądać dieta idealna, a także o tym, że "body positive thinking" nie daje nam prawa do akceptacji otyłości i pochwalania praktyk rujnujących zdrowie. Autorka zwraca uwagę na fakt, że należy akceptować siebie, ale nie wolno pozwalać na akceptację niezdrowego trybu życia skutkującego nadwagą czy otyłością. Kolejne rozdziały opowiadają o emocjonalnym jedzeniu. O tym czym jest apetyt, a czym głód. O tym dlaczego "dziury w sercu ptasim mleczkiem nie zatkasz". Autorki opowiadają nam o mechanizmach rządzących emocjonalnym jedzeniem: o tym, że jedzenie staje się dla nas pocieszycielem, znieczuleniem czy ucieczką. Autorki zwracają również uwagę na fakt, że osoby neurotyczne są najbardziej podatne na jedzenie emocjonalne - osoby, które mają deficyt pewnej rzeczy w życiu. Miłości. Kolejne rozdziały opowiadają o tym jak jeść, ale nie zwariować, opowiadają o tym, że ludzie zmieniając dietę są w stanie całkowicie zmienić styl życia i utrzymać go na zawsze. Autorki odnoszą się też do roli świąt i świątecznych wypieków, które niegdyś (jedzone raz w roku) były prawdziwą radością i sposobem na przeżywanie wyjątkowego czasu, a dziś - obecne na każdym kroku przez cały rok makowce, babki czy mazurki - stały się jedzeniem "na życzenie", które nie kojarzy się nam już z niczym szczególnym. W książce znajdziemy także zagadnienia marketingu przemysłu spożywczego - opis produkcji takiej żywności, aby nas uzależniała i nie pozwalała zakończyć posiłku. Chwyty marketingowe takie jak "opakowanie +70%" albo smukła butelka jogurtu pitnego - również są poruszone w książce. Autorki pokusiły się również o opis przypadków z działalności dietetycznej (druga z autorek to specjalistka żywienia). W książce znajdują się również ciekawe wtrącenia w formie "wywiadu"/rozmowy. Podsumowując: Książkę oceniam bardzo pozytywnie. Taka lekka pozycja o niewielkiej ilości stron idealnie sprawdzi się w podróży, gdy chcemy się czegoś dowiedzieć na temat zdrowia, ale nie chcemy "męczyć się" ciężkim słownictwem naukowym, którego w tej pozycji brak. Na pewno jeszcze kiedyś do niej zajrzę. Zdecydowanie warto ją przeczytać jeśli wpadnie Wam w ręce, szczególnie jeśli szeroko interesują Was tematy emocji, zajadania emocji oraz marketingu koncernów przemysłowych, które chcą nas za wszelką cenę uzależnić od swoich produktów. Minusy: Minus za niewielkie 2-3 błędy w całej książce (np. autorka mówi, że mózg nie żywi się cukrem a glukozą - a przecież glukoza to właśnie cukier tylko po prostu cukier prosty - jeśli mówimy o fachowym nazewnictwie biochemicznym). Nie doszukałam się informacji o wykształceniu wyższym drugiej autorki - nie wiem co znaczy "specjalistka żywienia", ale myślę, że autorka ma po prostu specjalistyczne kursy z zakresu żywienia, ale brak specjalistycznych studiów. Plusy: Książka ma ciekawe wtrącenia w formie wywiadu. Porusza wiele ważnych zagadnień. Plus za podwójne spojrzenie na problem zdrowia w współczesnym świecie - od strony dietetyki oraz od strony dziennikarza. Nie znalazłam żadnych przesłanek o tym, aby autorki negowały któryś ze sposobów żywienia, co uważam za ogromny plus i rzetelne podejście. Książka wspaniale wyjaśnia problem zajadania emocji. Bardzo podobało mi się również podejście do tematu odchudzania i przedstawienie profilów sabotażystów, którzy utrudniają odchudzanie - od zazdrośników, po sceptyków i innych. Na plus także wyjaśnienie mechanizmów rządzących przemysłem spożywczym. Moja ocena: 9,5/10
-
Asia czytasia Manikowaka Joanna
„Pracowałam z osobami, którym nie smakowało życie, więc smaków życia i relacji szukały w jedzeniu.” pisze Marta Pawłowska, specjalistka do spraw zdrowego żywienia, współautorka książki „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem”. Czy nie jest trochę tak, że każdy z nas był w takim nastroju, że jedzenie miało nie tylko zaspokoić kubki smakowe, ale być pokarmem dla duszy. Nie będę nikogo rozliczać, ile razy zapomniał się z drożdżówką, paczką chipsów czy czekoladą. Zachęcam natomiast, aby dla siebie, dla swojego zdrowi zastanowić się nad relacjami z jedzeniem. Może wam w tym pomóc wspominania publikacja „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania” oparta na wiedzy Marty Pawłowskiej. Jej założenie to wytłumaczenie skąd biorą się niezdrowe nawyki żywieniowe. Jesteśmy zachęcani do przyjrzenia się, jak jemy, kiedy jemy, co jemy i jak to wpływa na nasz organizm. Opisano skąd bierze się głód i dlaczego nie zawsze podążamy za naszym ciałem. Warto w tym miejscu podkreśli, że nie ma podanych tu gotowych diet i rozwiązań. Bardziej chodzi o zrozumienie pewnych mechanizmów i pomoc w określeniu własnego nastawienia do jedzenia. Trudno mi ocenić, czy warto sięgnąć po tę książkę. Bardzo dużo zależy tu od waszego staniu wiedzy. Ja przeczytałam ją z przyjemnością, bo język jest prosty, konkretny, a informacje podparte przykładami i historyjkami. Niemniej była dla mnie zbyt ogólna - wskazówki typu: należy czytać etykiety lub nakładać porcje na mniejszy talerz to dla mnie oczywistość. Również, widząc jak moda i promowanie pewnego stylu życia się zmienia, jestem sceptycznie nastawiona do rożnych diet. Dobrym przykładem jest hasło „Pij mleko, będziesz wielki”. Pamiętam, jak w szkole mieliśmy przerwę na picie mleka właśnie, bo to uważano za zdrowe. Teraz - o zgrozo laktozo - rodzice toczą dyskusje co zamiast: mleko kozie, roślinne a może coś innego. Być może książka nie była dla minie odkrywcza, bo ja już określiłam swoją relację z jedzeniem. Pojawienie się dziecka było dla minie dobrą motywacją, aby przyjrzeć się temu co kupuję. Nie powiem, że jest idealnie i córka wybiera brokuły zamiast lizaka, ale mamy określone cele, a ich realizacja idzie całkiem nieźle. Nie jest tak, ze nie dowiedziałam się z tej publikacji niczego. Coś nowego wpadło do mojej głowy. Były dwa rozdziały, które szczególnie mnie zainteresowały. Pierwszy to strategie marketingowe realizowane przed producentów jak i sklepy. To jest coś, co od dawna mnie pasjonuje i to nie tylko w kwestii żywienia, ale szeroko pojętej manipulacji jednostką. Drugi, to rozdział o świętach. Została tutaj napisana świetna rzecz na temat atmosfery tego wyjątkowego czasu. Czy nie jest ona zatracana przez powszechną dostępność produktów spożywczych? Ile potraw w waszym domu zarezerwowanych jest tylko na wigilijną kolację i nie sięgacie po nie w inne dni roku? Co jest wyjątkowego w niedzielnym obiedzie? Czy świąteczne dni wyglądają podobnie jak w dzieciństwie? Do tego przyznam, że wyczytałam kilka ciekawostek między wierszami np. dowiedziałam się, dlaczego tak okropnie czuję się po zielonej herbacie, co niewątpliwie zapamiętam. To co mi przeszkadzało w tej książce to brak jakichkolwiek przypisów. Wiem, że nie jest to publikacja naukowa, ale ja doceniam kiedy są. Nie kwestionuję w żadnym razie wiedzy autorek, jednak powołując się na statystyki warto podać źródła. Zdarzają się też tematy, które mogą kogoś szczególnie zainteresować, więc dobrze pokierować czytelnika, gdzie może szukać informacji. Minie zaintrygowało jedno stwierdzenie na temat nadmiernej masy ciała u dzieci. Pojawiło się miliard pytań w głowie, a temat po jednym zdaniu został zamknięty. I dobrze, bo nie był on szczególnie ważny w kontekście książki, jednak zabrakło mi - akurat tu - źródła danych i sposobu w jaki zostały one opracowane, bo to pomogłoby mi zrozumieć temat w 100 %. Być może „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania” to nie jest książka wyjątkowa, ale, jeżeli otworzy komuś oczy, potrzebna. Mnie zawsze zastanawia, czy te osoby, które potrzebują zmiany czują to, czy może czekają aż będzie za późno, a wtedy niezbędna będzie pomoc specjalisty.
-
domihemmo Żyłowska Dominika
Tematyką odżywiania i zdrowej relacji z jedzeniem interesuje się już od dłuższego czasu. Nieustannie pragnę pogłębiać swoją wiedzę w tej dziedzinie, więc z ogromną chęcią sięgnęłam po "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania ". O czym ona jest? Najzwyczajniej w świecie mogę powiedzieć, że jest to książka o jedzeniu i naszym podejściu do żywienia. Często nie jest ono łatwe, stajemy się ofiarami różnych zaburzeń, które utrudniają nam niekiedy normalne funkcjonowanie. Książka przedstawia mechanizmy, które powodują szkodliwe nawyki żywieniowe i pomaga zrozumieć przyczyny naszego zachowania, gdy przed nami piętrzą się miłe dla oka przysmaki. Muszę przyznać, że książka dostarczyła mi wiele nowych, przydatnych informacji na temat żywienia i funkcjonowania organizmu. Niektóre były zadziwiające i niebywale szokujące. Badania i statystyki, na które powoływała się jedna z autorek, również skłaniały do refleksji i zastanowienia nad funkcjonowaniem społeczeństwa na szczeblu zdrowego żywienia. Jedna z informacji szczególnie przykuła moją uwagę i to w taki sposób, że musiałam podzielić się nią z domownikami. Wam też zafunduje mały spojler. Czy wiecie, że w papierosach jest cukier? O dziwo, w tych z wielkiej Brytanii znajduje się go aż 12%-15%. Szok! Pomijając rzetelne informacje, które co bądź stanowią istotę tej pozycji, muszę pochwalić coś innego—formę. Podobało mi się, w jaki sposób została ułożona ta książka. Nie dość, że okienka z najbardziej istotnymi informacjami były przyjemne dla oka, to zachwytem obdarzyłam również przepisy, które pojawiły się w tej książce. Sądzę, że to bardzo dobry pomysł! Owszem, brakowało mi jednak szczegółów, dotyczących m.in. zaburzeń wynikających z restrykcyjnego stylu życia, jednak nie mogę narzekać, ponieważ nie na tym skupia się temat przewodni książki. Jednak, gdy autorki wyrażą chęć wydania pozycji dotyczącej tych obszarów, z całą pewnością po nią sięgnę. Mogę Was zapewnić, że książka otwiera oczy na wiele istotnych spraw i zdecydowanie polecam po nią sięgnąć!
-
Cosdopoczytania Lempach Anna
Wczorajszy wieczór spędziłam z tą książką. Ma zaledwie 160 stron, a jest skarbnicą mądrości żywieniowych. Do tej pory skakałam z diety, na dietę- zupełnie bezrefleksyjnie testując na sobie różne dietetyczne wynalazki. Zauważyłam,że coś mi nie idzie i stwierdziłam, że warto przyjrzeć się memu problemowi. Książka rozkłada jedzenie na czynniki pierwsze- i nie chodzi o komponenty potraw. Autorki tłumaczą nam pojęcie głodu, nasycenia,apetytu, tłumaczą zjawisko "całorocznego świętowania", by w końcu wytłumaczyć każdemu czytelnikowi,że otyłość to choroba. Choroba, która jest matką większości chorób przewlekłych. Myślę,że bardzo pomocne w moim nastawieniu będzie racjonalne wyjaśnienie autorek dlaczego tyjemy. Nigdy nie zastanawiałam się nad "Marketingiem otyłości"( świetne wyjaśnienie!) lub zależnoscią między zakupem produktu, a wabikami producentów. Podsumowując moje wcześniejsze starania o dobrą wagę, czuję się naiwnie. Naprawdę nigdy nie zastanawiałam się nad tym, jak to wielkie supermarkety są zaplanowane z chirurgiczną precyzją... Głupio się przyznawać, do takiego nieświadomego życia... Myślę,że ta pozycja zmieniła moje myślenie, nastawienie i również oczekiwania. Pogłębiła również moją świadomość w zakresie jedzenia. Polecam. "Otyłość to nie grypa, nie ma na nią szczepionki.Trzeba pracy. Nikt jej za nas nie wykona. Każdy musi stać się swoim własnym coachem, menadżerem i najlepszym doradcą."
-
QulturaSlowa Justyna Gul; 2021-07-27
Kolejne miesiące przynoszą kolejne diety? Desperacko śledzisz doniesienia o odchudzaniu się gwiazd, próbując wciąż nowego sposobu, by schudnąć? W ciągu dnia powstrzymujesz się od spożywania większej ilości jedzenia, za to wieczorem rzucasz się na nie zachłannie, w rezultacie czujesz się coraz bardziej podle i wyrzucasz sobie chwile słabości? W pracy zawsze trzymasz w biurku słodkie batoniki, a w domu opakowanie pralinek na wypadek nagłego napadu podjadania? Jedzenie jest twoim najlepszym przyjacielem, a może pocieszycielem? Jeśli uważasz, że te pytania definiują twoje zachowanie, to całkiem możliwe, że masz do czynienia z jedzeniem emocjonalnym, a pożywienie nie pełni wyłącznie swojej roli, ale ma za zadanie wypełnić pewne braki. Niestety to prosta droga do otyłości i problemów zdrowotnych. Czy można w jakiś sposób interweniować? Czy zamiast danej diety, polegającej najczęściej na eliminowaniu danego składnika lub grup produktów, można po prostu cieszyć się jedzeniem? Jak sprawić, by pokarmy nie rekompensowały nam niedostatków w naszym życiu? Na ty pytania odpowiedź możemy znaleźć w książce autorstwa Joanny Derdy oraz Marty Pawłowskiej, pt. „Jedzenie emocjonalne i inne podjadania”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Sensu książka pozwala nam zrozumieć, skąd biorą się nasze problemy zdrowotne, dlaczego mamy określony stosunek do jedzenia i dlaczego zmiana jest konieczna. Bo co do tego, że działać należy i to jak najszybciej, nie ma wątpliwości. Pewne nawyki związane z jedzeniem mogą pociągać za sobą poważne konsekwencje i nie to nie tylko dotyczące zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby, które mają problemy z nadwagą, które mają już za sobą niezliczone ilości diet, te, które dostrzegają powiązania pomiędzy spożywanym pokarmem (jego ilością i jakością), a określonymi zdarzeniami, emocjami, a także te, które mają takie osoby w pobliżu siebie. To nie jest książka o dietach czy poradnik jak schudnąć – to trzeba od razu zaznaczyć. To natomiast książka o tym – jak brzmi informacja na okładce – jak poprawić swoje relacje z jedzeniem. Jak polubić siebie, zacząć rozwiązywać swoje problemy, wsłuchać się w swój organizm i zacząć cieszyć się jedzeniem. Książka składa się z jedenastu rozdziałów, poruszających kwestie związane z jedzeniem, z emocjami, a także zmianą sposobu odżywiania Rozdział pierwszy porusza temat diet i zgubnego ich wpływu na organizm szczególnie, że zaczynając swoją przygodę z odchudzaniem, rzadko określamy swoje oczekiwania. Autorki zaznaczają również, że bycie na diecie często używane jest jako samousprawiedliwianie się, jest tarczą ochronną przed prawdziwym życiem i podejmowaniem wyzwań. Przeczytamy również o otyłości i akceptacji swojego ciała, jednak bez akceptacji trybu życia prowadzącego do otyłości. W rozdziale drugim dowiemy się, czym jest jedzenie emocjonalne i poznamy cztery mechanizmy, które nim rządzą. W kolejnych rozdziałach dowiemy się, „jak jeść, żeby nie zwariować”. Przeczytamy o funkcjonujących zaleceniach i trendach żywieniowych, niestety często sprzecznych ze sobą, o postach i półpostach i pułapce ulegania szkodliwym modom żywieniowym. Poznamy również definicję głodu i dowiemy się, że nie tylko jest on w porządku, ale jest wręcz niezbędny. Autorki poruszają również kwestię apetytu, czyli zdrowej ochoty na jedzenie, ale przekonamy się, że jeśli nie idzie w parze z tym apetytem umiar i rozsądek, to przejadamy się. Jeden z rozdziałów traktuje o cukrze i jego rosnącej roli w naszej diecie, a także o cukrzycy. Ostatni rozdział dotyczący roli mózgu w naszym żywieniu to rozmowa autorek, a właściwie wywiad Joanny Derdy – dziennikarki z Martą Pawłowską – specjalistką zdrowego żywienia i coachem. Książka wypełniona jest historiami osób, dla których jedzenie zaczęło pełnić wiele ról, niestety poza tą właściwą. Te historie w połączeniu z wiedzą merytoryczną Marty Pawłowskiej oraz łatwością przekazu Joanny Derdy sprawia, że książka może stać się bodźcem do zmian w naszym życiu, do rozpoczęcia pracy nad sobą lub też do szukania pomocy u specjalistów.
-
www.instagram.com/talerz_pelen_akceptacji/ Magdalena Jarząb
„Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem” to książka inne niż wszystkie dotyczące jedzenia i diety, które do tej pory miałam okazję przeczytać. Inne w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Autorki tej pozycji dzielą się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami związanymi z podejściem do odchudzania. Znacie mnie i wiecie, że nie jestem fanką restrykcji ani diety rozumianej jako wieczne ograniczenia, zakazy i ogólne męczennictwo. A społeczeństwo nadal uznaje to za jedyny słuszny przepis na spadek kilogramów. Wspomniana książka ma na celu pokazanie nam, co jest naprawdę ważne w tym procesie. Nie znajdziecie tam gotowego jadłospisu na to, co jeść i ile, żeby było dobrze. Nie ma takiej recepty i cieszę się, że autorki mówią o tym wprost. Wielokrotnie podkreślają rolę samoobserwacji zarówno samopoczucia psychicznego jak i fizycznego. Bo wbrew temu, co mogłoby Wam się wydawać – ja nie promuję zjadania drożdżówek na każdy posiłek w ciągu dnia przez całe życie. To nie o to w tym chodzi i ten temat też jest świetnie ujęty w tej publikacji. Znajdziecie tam sporo wskazówek, które mogą skutecznie pomóc w odchudzaniu, ale nie tylko. Moje ulubione fragmenty to te, w których zwracana jest uwaga, na cel, jaki chcemy osiągnąć. Czy to na pewno chodzi o zrzucenie tych 5 lub 10 kg? Czy to nie jest tak, że chcemy czymś stłumić niezadowolenie ze swojego ciała, ale również z wyborów, które podejmujemy? Komu poleciłabym tę książkę? - osobom, które czują, że nie potrafią „ogarnąć” swojego jedzenia i są bardzo pogubione, słysząc zewsząd sprzeczne komunikaty dotyczące tego, jak powinny jeść - osobom, które wyszły już W PEŁNI z zaburzeń odżywiania i potrzebują zmienić swoje nawyki żywieniowe, a nie chcą znowu wpaść w błędne koło odchudzania
Szczegóły książki
- ISBN Książki drukowanej:
- 978-83-283-7814-8, 9788328378148
- Data wydania książki drukowanej :
- 2021-08-31
- ISBN Ebooka:
- 978-83-283-8307-4, 9788328383074
- Data wydania ebooka :
-
2021-09-01
Data wydania ebooka często jest dniem wprowadzenia tytułu do sprzedaży i może nie być równoznaczna z datą wydania książki papierowej. Dodatkowe informacje możesz znaleźć w darmowym fragmencie. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nami sklep@sensus.pl.
- ISBN Audiobooka:
- 978-83-283-8677-8, 9788328386778
- Data wydania audiobooka :
-
2021-09-01
Data wydania audiobooka często jest dniem wprowadzenia tytułu do sprzedaży i może nie być równoznaczna z datą wydania książki papierowej. Dodatkowe informacje możesz znaleźć w darmowym fragmencie. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nami sklep@sensus.pl.
- Format:
- 140x208
- Numer z katalogu:
- 140309
- Rozmiar pliku Pdf:
- 1.14 MB
- Rozmiar pliku ePub:
- 3.07 MB
- Rozmiar pliku Mobi:
- 6.08 MB
- Rozmiar pliku mp3:
- 268.5 MB
- Pobierz przykładowy rozdział PDF »
Spis treści książki
Wstęp 7
Jedzeniowe prawo jazdy. Kobiety i diety 11
Jedzenie emocjonalne. W krainie ptasiego mleczka 23
Żywieniowe obsesje i kulinarni terroryści. Jak jeść, żeby nie zwariować? 39
Po drugiej stronie lustra. Głód, nasycenie, apetyt 53
Codziennie makowiec. Nieustanne świętowanie 65
Matka chorób. Otyłość - nowa normalność 77
Co sprawia, że tyjemy. Marketing otyłości 93
Tak zwana zdrowa żywność. Jak kupić zdrowie? 111
Cały ten cukier. Nie krzepi! 123
Sabotażyści zdrowej zmiany. Nie chcę, żeby ci się udało! 137
Przereklamowana rola mózgu. Kiedy komputer nie działa 147
Sensus - inne książki
-
Nowość Bestseller Promocja
Ta książka w rzeczowy i praktyczny sposób poprowadzi Cię poprzez wszelkie niuanse i zawiłości współczesnej psychologii i psychologii jogi. Znajdziesz tu rewolucyjną syntezę obu tych szkół psychologicznych, wyjaśnioną w sposób pozwalający na jej zastosowanie w praktyce lekarskiej, ale też w codziennej pracy nad swoim rozwojem. Co ważne: wiele spośród koncepcji psychologicznych jogi można w przetworzonej formie znaleźć w zachodniej psychologii. Na obecnym etapie rozwoju współczesnej psychologii natomiast warto przełożyć nauki joginów na język i koncepcje zrozumiałe dla człowieka Zachodu. Zintegrowanie tych dwóch systemów psychologii przyniesie nam — mieszkańcom zachodniego świata — ogromne korzyści.- Druk
- ePub + Mobi pkt
(32,44 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Nowość Promocja
Jesteś na diecie ketogenicznej lub planujesz na nią przejść? Jeśli poza korzyściami zdrowotnymi chcesz, by Twoje codzienne menu zapewniało satysfakcję pod względem smaku i różnorodności potraw — to książka dla Ciebie! Maria Emmerich udowadnia, że niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy jadłospis może być korzystny i atrakcyjny dla każdego, w tym dla osób odżywiających się w standardowy sposób.- Druk
Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną Twoja kuchnia w wersji keto. Naucz się gotować swoje ulubione posiłki zgodnie z dietą ketogeniczną
(57,85 zł najniższa cena z 30 dni)
53.40 zł
89.00 zł (-40%) -
Nowość Promocja
W tej książce znajdziesz ponad sześćdziesiąt przepisów na desery keto. Szybko zauważysz, że dzięki nim dieta ketogeniczna może się stać przyjemnie zaskakująca i pełna niespodzianek. Przekonasz się także, że wyczarowanie obłędnego deseru wcale nie musi być stresującym wyczynem ? jest dokładnie odwrotnie: pyszne słodkości można wykonać prostymi metodami, które opanuje nawet ktoś, kto niezbyt pewnie czuje się w kuchni. Znajdziesz tu przepisy na najróżniejsze desery, starannie zilustrowane zdjęciami, wskazówkami i poradami, dzięki czemu bez trudu oprzesz się zwodniczemu urokowi cukru i bez większego wysiłku zachwycisz siebie i swoich najbliższych wspaniałymi słodkościami!- Druk
Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję Łatwe desery keto. Zbiór przepisów na każdą okazję
(35,40 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Nowość Bestseller Promocja
Hipnoza to stan świadomości z udziałem skoncentrowanej uwagi i ze zmniejszoną percepcją bodźców peryferyjnych, czyli płynących z zewnątrz. Ta nieco tajemnicza, jednak powszechnie uznawana metoda znajduje zastosowanie m.in. w psychoterapii. Co ciekawe, każdego dnia, nie wiedząc o tym, nawet kilkukrotnie wchodzimy w trans hipnotyczny ― tuż przed zaśnięciem, po przebudzeniu, podczas słuchania ulubionej muzyki. Kojarzysz ten przyjemny stan, prawda?- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
(29,94 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Promocja
Chcesz się nauczyć takiego życia? Przeczytaj tę książkę. Autorka gwarantuje, że po jej lekturze nic już nie będzie takie samo. Wszystko się u Ciebie zmieni. Na lepsze!- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Życie, chcę więcej. Prosta droga do zmiany, której pragniesz Życie, chcę więcej. Prosta droga do zmiany, której pragniesz
(23,94 zł najniższa cena z 30 dni)
23.94 zł
39.90 zł (-40%) -
Bestseller Promocja
Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie… Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy?- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa. Książka dla wszystkożerców, wegetarian i... wegan też
(35,40 zł najniższa cena z 30 dni)
35.40 zł
59.00 zł (-40%) -
Bestseller Promocja
Badania naukowe potwierdzają: myśli i emocje wpływają na biochemię naszego ciała i mają ogromny wpływ na sposób funkcjonowania organizmu. Mogą wspomagać dobrostan i zdrowie, mogą też niestety sprzyjać chorobom.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
(29,94 zł najniższa cena z 30 dni)
29.94 zł
49.90 zł (-40%) -
Promocja
Dzięki tej książce dowiesz się, jak ważne są poranki. Przestaniesz marnować cenny czas u zarania dnia, zamiast tego wdrożysz poranną rutynę, która przygotuje Cię do efektywnego działania przez kolejne godziny. Przekonasz się, że zaprezentowane tu techniki są łatwe do zastosowania i odpowiednie dla ludzi prowadzących różny styl życia. Stworzysz własny codzienny rytuał, dzięki któremu podniesiesz swój poziom energii i zaczniesz odnosić sukcesy. Dowiesz się też, jak pokonywać typowe przeszkody i co zrobić, aby poranne rytuały nie tylko były sposobem na efektywność, ale także przynosiły przyjemność. Co najważniejsze, by osiągnąć te korzyści, wystarczą zaledwie drobne zmiany w Twoim dotychczasowym planie dnia.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Obudź się gotowy na sukces. Jak zwiększyć poziom energii i osiągnąć każdy cel dzięki porannej rutynie Obudź się gotowy na sukces. Jak zwiększyć poziom energii i osiągnąć każdy cel dzięki porannej rutynie
(17,94 zł najniższa cena z 30 dni)
17.94 zł
29.90 zł (-40%) -
Promocja
Dlaczego ludzie się pobierają? Z rozmaitych przyczyn, ale najczęściej dlatego, że się w sobie zakochują i decydują, że chcą razem spędzić czas, który jest im dany, wspólnie przejść przez życie. Jest więc pierścionek zaręczynowy, ślub i huczne wesele, a potem żyje się długo i szczęśliwie... Niestety, nie zawsze. W Polsce co trzeci związek małżeński się rozpada. Dorośli ludzie nie dają rady wytrwać we wspólnocie. Cierpią na tym oni sami, cierpią na tym przede wszystkim ich dzieci.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Nie kłóćcie się. Jak pomóc dziecku, kiedy rodzice się kłócą Nie kłóćcie się. Jak pomóc dziecku, kiedy rodzice się kłócą
(23,94 zł najniższa cena z 30 dni)
23.94 zł
39.90 zł (-40%) -
Promocja
Rozwiązaniem jest rutyna. Jak wykorzystać ją do utrzymania porządku w swojej skrzynce pocztowej, podpowie Ci ta książka. Sprawdzisz, czy ulegasz ograniczającym przekonaniom na temat poczty elektronicznej, i wdrożysz dziewięcioetapowy plan ogarnięcia panującego w niej bałaganu. Znajdziesz tu mnóstwo pożytecznych wskazówek, dzięki którym wyrobisz w sobie dobre nawyki. Wprowadzenie takiej rutyny pozwoli Ci na zwiększenie efektywności pracy nie tylko z pocztą elektroniczną. Z pewnością znasz zaawansowane narzędzia, które służą do zarządzania e-mailami, i już wiesz, że nie rozwiązują one zasadniczego problemu. W tym poradniku, owszem, opisano kilka takich narzędzi, jednak podano również, jak poprawnie ich używać.- Druk
- PDF + ePub + Mobi
- Audiobook MP3 pkt
Zrób porządek z pocztą elektroniczną. 9 skutecznych sposobów ograniczających nadmiar maili Zrób porządek z pocztą elektroniczną. 9 skutecznych sposobów ograniczających nadmiar maili
(17,94 zł najniższa cena z 30 dni)
17.94 zł
29.90 zł (-40%)
Dzięki opcji "Druk na żądanie" do sprzedaży wracają tytuły Grupy Helion, które cieszyły sie dużym zainteresowaniem, a których nakład został wyprzedany.
Dla naszych Czytelników wydrukowaliśmy dodatkową pulę egzemplarzy w technice druku cyfrowego.
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Druk na żądanie":
- usługa obejmuje tylko widoczną poniżej listę tytułów, którą na bieżąco aktualizujemy;
- cena książki może być wyższa od początkowej ceny detalicznej, co jest spowodowane kosztami druku cyfrowego (wyższymi niż koszty tradycyjnego druku offsetowego). Obowiązująca cena jest zawsze podawana na stronie WWW książki;
- zawartość książki wraz z dodatkami (płyta CD, DVD) odpowiada jej pierwotnemu wydaniu i jest w pełni komplementarna;
- usługa nie obejmuje książek w kolorze.
W przypadku usługi "Druk na żądanie" termin dostarczenia przesyłki może obejmować także czas potrzebny na dodruk (do 10 dni roboczych)
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas:


Oceny i opinie klientów: Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem Joanna Derda, Marta Pawłowska (7)
Weryfikacja opinii następuje na podstawie historii zamowień na koncie Użytkownika umiejszczającego opinię.
(5)
(0)
(1)
(0)
(0)
(1)
Justyna, Data dodania: 2021-07-27 Ocena: 6 Opinia niepotwierdzona zakupem
więcej opinii