×
Dodano do koszyka:
Pozycja znajduje się w koszyku, zwiększono ilość tej pozycji:
Zakupiłeś już tę pozycję:
Książkę możesz pobrać z biblioteki w panelu użytkownika
Pozycja znajduje się w koszyku
Przejdź do koszyka

Zawartość koszyka

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Opinie czytelników - Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem

TOP tytuł w super cenie » 50% taniej

5

2022-02-02
bez podpisu
Książka zdecydowanie godna polecenia, rozwiewa wiele wątpliwości na temat zaburzeń odżywiania.
2021-09-18
bez podpisu
Dziś muszę się czymś z Wami podzielić Od kilkunastu lat borykam się z nadwagą. Przeszłam wiele diet, które nie tylko nie zmieniły mojego ciała, ale również spowodowały, że nadwaga nadal pozostała problemem. I zanim ktoś pomyśli, że wystarczy dobra dieta i będzie dobrze, to niestety się myli. Dieta to destrukcyjne słowo, które kojarzy się z wieloma zakazami i nakazami. Wywołuje w nas często sprzeczne emocje. Mało kto mówi o tym, że gdy chcemy odnieść satysfakcjonujące wyniki sama dieta nie wystarczy. Potrzeba przede wszystkim podejścia psychologicznego. Choroby, stres, emocje to czynniki, które mają ogromny wpływ na nasze życie. A czy emocje i stres mogą wpływać na zaburzenia w odżywianiu i wywodzące się z tego choroby Tak. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo.. W książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania" znajdziemy informacje na temat mechanizmów, jakie działają w naszym organizmie i powodują, że popadamy w ogromną przepaść, jaką są zaburzenia w odżywianiu i w wyniku czego borykamy się z ilością nadmiernych kilogramów, które później prowadzą do otyłości. A ta jest traktowana jako poważna choroba. W tej książce nie znajdziemy kolejnej diety cud. Znajdziemy natomiast pomoc w rozpoznawaniu naszych emocji i zrozumieniu naszego stosunku do jedzenia i tego jaki wpływ na nasze odżywianie ma świat zewnętrzny. Książka napisana jest prostym językiem. Autorki Joanna Derda i Marta Pawłowska postarały się, aby informacje jakie chciały przekazać, mogły dotrzeć do każdego. W jedenastu rozdziałach autorki pomagają nam uświadomić sobie jak ważny jest nasz stosunek do celebrowania posiłków, zdrowych wyborów, jak również znalezienia sposobu na nasze relacje z jedzeniem. Dużo znajdziemy o emocjach, bo to głównie one mają wpływ na jakość naszego życia. Czytałam wiele poradników, wiele książek o odżywianiu. Skończyłam też kilka kursów dietetycznych? Ale nigdzie nie dostałam takiej wiedzy jak w tej książce. To książka nie tylko dla osób, które się odchudzają. To książka również dla osób, których emocje biorą górę nad ich życiem i które chcą uporządkować swoją wiedzę o odżywianiu. Myślę, że każdy powinien mieć ją w swojej biblioteczce. Polecam!!!
2021-09-11
bez podpisu
Nie było mi jeszcze dane przeczytać tak dobrą książkę. Polecam, bo naprawdę. Gdyby była możliwość dałabym 10 gwiazdek
2021-07-27
Justyna
Kolejne miesiące przynoszą kolejne diety? Desperacko śledzisz doniesienia o odchudzaniu się gwiazd, próbując wciąż nowego sposobu, by schudnąć? W ciągu dnia powstrzymujesz się od spożywania większej ilości jedzenia, za to wieczorem rzucasz się na nie zachłannie, w rezultacie czujesz się coraz bardziej podle i wyrzucasz sobie chwile słabości? W pracy zawsze trzymasz w biurku słodkie batoniki, a w domu opakowanie pralinek na wypadek nagłego napadu podjadania? Jedzenie jest twoim najlepszym przyjacielem, a może pocieszycielem? Jeśli uważasz, że te pytania definiują twoje zachowanie, to całkiem możliwe, że masz do czynienia z jedzeniem emocjonalnym, a pożywienie nie pełni wyłącznie swojej roli, ale ma za zadanie wypełnić pewne braki. Niestety to prosta droga do otyłości i problemów zdrowotnych. Czy można w jakiś sposób interweniować? Czy zamiast danej diety, polegającej najczęściej na eliminowaniu danego składnika lub grup produktów, można po prostu cieszyć się jedzeniem? Jak sprawić, by pokarmy nie rekompensowały nam niedostatków w naszym życiu? Na ty pytania odpowiedź możemy znaleźć w książce autorstwa Joanny Derdy oraz Marty Pawłowskiej, pt. ?Jedzenie emocjonalne i inne podjadania?. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Sensu książka pozwala nam zrozumieć, skąd biorą się nasze problemy zdrowotne, dlaczego mamy określony stosunek do jedzenia i dlaczego zmiana jest konieczna. Bo co do tego, że działać należy i to jak najszybciej, nie ma wątpliwości. Pewne nawyki związane z jedzeniem mogą pociągać za sobą poważne konsekwencje i nie to nie tylko dotyczące zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby, które mają problemy z nadwagą, które mają już za sobą niezliczone ilości diet, te, które dostrzegają powiązania pomiędzy spożywanym pokarmem (jego ilością i jakością), a określonymi zdarzeniami, emocjami, a także te, które mają takie osoby w pobliżu siebie. To nie jest książka o dietach czy poradnik jak schudnąć ? to trzeba od razu zaznaczyć. To natomiast książka o tym ? jak brzmi informacja na okładce ? jak poprawić swoje relacje z jedzeniem. Jak polubić siebie, zacząć rozwiązywać swoje problemy, wsłuchać się w swój organizm i zacząć cieszyć się jedzeniem. Książka składa się z jedenastu rozdziałów, poruszających kwestie związane z jedzeniem, z emocjami, a także zmianą sposobu odżywiania Rozdział pierwszy porusza temat diet i zgubnego ich wpływu na organizm szczególnie, że zaczynając swoją przygodę z odchudzaniem, rzadko określamy swoje oczekiwania. Autorki zaznaczają również, że bycie na diecie często używane jest jako samousprawiedliwianie się, jest tarczą ochronną przed prawdziwym życiem i podejmowaniem wyzwań. Przeczytamy również o otyłości i akceptacji swojego ciała, jednak bez akceptacji trybu życia prowadzącego do otyłości. W rozdziale drugim dowiemy się, czym jest jedzenie emocjonalne i poznamy cztery mechanizmy, które nim rządzą. W kolejnych rozdziałach dowiemy się, ?jak jeść, żeby nie zwariować?. Przeczytamy o funkcjonujących zaleceniach i trendach żywieniowych, niestety często sprzecznych ze sobą, o postach i półpostach i pułapce ulegania szkodliwym modom żywieniowym. Poznamy również definicję głodu i dowiemy się, że nie tylko jest on w porządku, ale jest wręcz niezbędny. Autorki poruszają również kwestię apetytu, czyli zdrowej ochoty na jedzenie, ale przekonamy się, że jeśli nie idzie w parze z tym apetytem umiar i rozsądek, to przejadamy się. Jeden z rozdziałów traktuje o cukrze i jego rosnącej roli w naszej diecie, a także o cukrzycy. Ostatni rozdział dotyczący roli mózgu w naszym żywieniu to rozmowa autorek, a właściwie wywiad Joanny Derdy ? dziennikarki z Martą Pawłowską ? specjalistką zdrowego żywienia i coachem. Książka wypełniona jest historiami osób, dla których jedzenie zaczęło pełnić wiele ról, niestety poza tą właściwą. Te historie w połączeniu z wiedzą merytoryczną Marty Pawłowskiej oraz łatwością przekazu Joanny Derdy sprawia, że książka może stać się bodźcem do zmian w naszym życiu, do rozpoczęcia pracy nad sobą lub też do szukania pomocy u specjalistów.
2021-09-07
bez podpisu
Ciekawa książka, aczkolwiek uciążliwi lektorzy.
2022-05-03
bez podpisu
Niewiele z tej książki można się dowiedzieć, jest to raczej zbiór własnych przemyśleń autorek, tego co im się wydaje. Odniesień do literatury i badań w zasadzie brak, praktycznych rad również niewiele, a te nieliczne, które znalazły się w książce, są bardzo wątpliwe (np. odetnij 20% batonika i wyrzuć do kosza, żeby zjeść mniej). Strata kasy, lepiej poszukać czegoś konkretniejszego.