Zdrowie »
Słodkie sekrety, czyli bezgluten...

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

Autor: 

Stron: 224
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,98 zł
29,92 zł 39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 9,98 zł
29,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
29,92 zł
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
29,92 zł
39,90 zł

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!

Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.
 

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!

Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszne, bezglutenowe słodkości, zapraszamy na blog autorki.
 


Weronika Madejska — dwudziestoletnia, niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Jej pierwsze przepisy są efektem osobistych zmagań z nietolerancją glutenu, ale Weronika odpowiada też na potrzeby swoich czytelników i coraz częściej proponuje wyłącznie roślinne potrawy bez alergenów. Autorka prowadzi też warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnej, zupełnie bezglutenowej, niepowtarzalnej restauracji z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i najlepszą kawą.

Patroni medialni:

Ważne informacje (10)

Wstęp (11)

    • Zanim zaczniesz (16)
    • Sprzęt (18)
    • Słodziki (21)

Podstawy (22)

    • Mleko kokosowe (23)
    • Mleko jaglane (24)
    • Mleko migdałowe (24)
    • Jogurt kokosowy (25)
    • Bita śmietana (26)
    • Mus jabłkowy (28)
    • Mus dyniowy (28)
    • Tahina (30)
    • Masło orzechowe (32)
    • Lukier (33)
    • Sos waniliowy (33)
    • Polewa czekoladowa (34)
    • Polewa alergika (34)
    • Przyprawa do piernika (35)
    • Daktylowy karmel (36)
    • Aquafaba (38)
    • Bezy (40)
    • Mąki bez glutenu (42)
    • Sekretna mieszanka gospodyni (44)
    • Naleśniki (46)
    • Biszkopt (48)
    • Ciasto kruche (50)

Wiosna (53)

  • NA CO DZIEŃ
    • Tarta z budyniem i galaretką (56)
    • Kruche z truskawkami (57)
    • Panna cotta (58)
    • Serniczki bazyliowe (60)
    • Warstwowe smoothie (61)
  • DLA MALUCHA
    • Pancakes (62)
    • Zielone naleśniki (66)
    • Tort naleśnikowy (67)
    • Lody jogurtowe na patyku (70)
    • Koktajl mocy (71)
  • NA SZYBKO
    • Koktajl upiększający (72)
    • Smoothie miętowe (74)
    • Aksamitne mango (75)
    • Owoce pod migdałową pierzynką (76)
    • Historie czytelników (77)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Hot cross buns (78)
    • Mazurek malinowy (82)
    • Mazurek z granatem (84)
    • Ciasto drożdżowe (85)
    • Ciastko milionera (86)
    • Mazurek ze słonym karmelem (88)

Lato (91)

  • NA CO DZIEŃ
    • Jagodzianki (94)
    • Krajanka piknikowa (96)
    • Babeczki czekoladowe z kremem (97)
    • Pierogi z owocami (100)
    • Drożdżówki z owocami (102)
    • Knedle (104)
  • DLA MALUCHA
    • Lemoniada rabarbarowa (106)
    • Mus czekoladowy (108)
    • Kremowe lody bananowe (110)
    • Szejk truskawkowy (112)
    • Gofry (114)
  • NA SZYBKO
    • Konfitura z nasion chia (116)
    • Najszybszy na świecie sorbet malinowy (117)
    • Lemoniada pietruszkowa (118)
    • Słoneczny koktajl (120)
    • Eton mess (121)
    • Historie czytelników (122)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Torcik urodzinowy (124)
    • Minipavlove (126)
    • Najlepszy sernik z nerkowców (127)
    • Torcik czekoladowy (128)
    • Tiramisu bez jajek i mleka (130)
    • Tarta czekoladowa (132)

Jesień (135)

  • NA CO DZIEŃ
    • Szarlotka (138)
    • Historie czytelników (139)
    • Ciasto dyniowe (140)
    • Ciasto marchewkowe (142)
    • Snickers (144)
    • Historie czytelników (145)
    • Rogaliki (146)
    • Pumpkin pie (148)
  • DLA MALUCHA
    • Chocolate chip cookies (150)
    • Ciastka podwójnie czekoladowe (152)
    • Batony figowe (154)
    • Ciasteczka owsiane (156)
    • Ciasteczka dyniowe (158)
    • Krem czekoladowy do grzanek (160)
  • NA SZYBKO
    • Kryzysowy budyń czekoladowy (162)
    • Migdałowa pianka na dobranoc (163)
    • Smoothie chałwowe (164)
    • Kulki kawowe (166)
    • Owsianka z komosą i pieczonym jabłkiem (168)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Mousse au chocolat (170)
    • Banoffee pie (172)
    • Czekoladowe miseczki z kremem (174)

Zima (177)

  • NA CO DZIEŃ
    • Kruche renifery (180)
    • Ciasteczka imbirowe (182)
    • Racuchy drożdżowe (184)
    • Historie czytelników (185)
    • Babeczki czekoladowe z gruszkami (186)
    • Miękki piernik dla dorosłych (188)
  • DLA MALUCHA
    • Lebkuchen (190)
    • Brownie bez kompleksów (192)
    • Sok z imbirem (193)
    • Daktylowe pierniczki (194)
    • Rajski batonik (196)
  • NA SZYBKO
    • Grzane wino (198)
    • Gorąca czekolada (200)
    • Eggnog (202)
    • Napar imbirowy (203)
    • Trufelki daktylowe (204)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Tort makowy (206)
    • Strucla makowa (208)
    • Śliwka w czekoladzie (210)
    • Pączki (212)
    • Faworki (214)

Podziękowania (217)

Podziękowania dla producentów (219)

Kup w zestawie:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Cena zestawu: 53.80 zł 76.90 zł
Oszczędzasz: 23.10 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata plus Kot na diecie BARF. Zdrowe i naturalne jedzenie dla Twojego pupila
Cena zestawu: 106,80 zł
Oszczędzasz: 16,03 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Kup ebooki w zestawie:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Cena zestawu: 38.40 zł 76.90 zł
Oszczędzasz: 38.50 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem ebooki:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata plus Kot na diecie BARF. Zdrowe i naturalne jedzenie dla Twojego pupila
Cena zestawu: 106,80 zł
Oszczędzasz: 16,03 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Lekcje szczęścia i długowieczności. Mistrzowie ...
Ashok Chopra (Editor) // spis autorów w informacjach dodatkowych
Cena: 29,92 zł
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Fotograf w podróży
Piotr Trybalski
Cena: 59,00 zł
Zero ograniczeń. Sekret osiągnięcia bogactwa, z...
Joe Vitale , Ihaleakala Hew Len Ph.D
Cena: 31,20 zł
13 lekcji jogi
Agnieszka Passendorfer
Cena: 29,92 zł
Weronika Madejska ma 20 lat, a już została autorytetem bezglutenowej kuchni, zdobyła statuetkę "Blog Roku" i wydała książkę, która stała się bestsellerem. Właśnie na rynku pojawiła się jej kolejna książka "Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".zdrowa kuchnia Bezglutenowe, roślinnie, pysznie Weronika Madejska ma 20 lat, a już została autorytetem bezglutenowej kuchni, zdobyła statuetkę ?Blog Roku" i wydała książkę, która stała się bestsellerem. Właśnie na rynku pojawiła się jej kolejna książka ?Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Tekst: Agata Joanna Nowicka Zaczęło się od diagnozy: nietolerancja glutenu. 12-letnia wtedy Weronika pomyślała, że nie jest tak źle, przecież może jeść owoce. Jednak początkowy entuzjazm zastąpiło załamanie: jak przejść obojętnie obok pączków czy wielkanocnych wypieków? Przepisy dla ?bezglutenowców" pozostawiały wiele do życzenia, brakowało też produktów dla osób na diecie. Jej wcześniejsze doświadczenia z gotowaniem ograniczały się do pomocy babci czy mamie w utarciu masy do tortu. - Może raz w roku sama piekłam kruche ciasteczka, to była jedyna rzecz, która mi naprawdę wychodziła. Zdecydowanie gotowanie zaczęłam po przejściu na dietę, i to też stopniowo. Pierwszą rzeczą, którą upiekłam, były babeczki według przepisu ze starej, pozbawionej okładki książki kucharskiej. To była porażka, ale następne próby okazały się bardziej udane, wyćwiczyłam się w tym przepisie i to były moje popisowe babeczki - wspomina. Na początku był blog Weronika zaczęła coraz więcej eksperymentować w kuchni i dopracowywać receptury. Kolejnym krokiem było założenie błoga Natchnio-na.pl, gdy była w drugiej klasie gimnazjum. Szybko zdobył on popularność, a czytelnicy zaczęli zasypywać Weronikę pytaniami i prośbami o rady. - Największym sukcesem był tytuł ?Blog Roku" 2011. To było wielkie zaskoczenie, dla mnie coś nierealnego, tym bardziej, że blog miał dopiero 6 miesięcy. Na pewno t> dodało mi to skrzydeł. - mówi. Na książkę trzeba było jednak poczekać. - Mogę zdradzić, że od razu po ?Blogu Roku" bardzo chciałam napisać książkę. I próbowałam nawet zgłosić się do wydawnictwa, ale dzięki Bogu nie udało się - śmieje się Weronika. - Myślę, że zarówno pod względem przepisów, jak i zdjęć nie byłoby to coś na wysokim poziomie. Dobrze, że wydanie książki nastąpiło później - ocenia. Jak się rodzą przepisy Tworzenie przepisów bezglutenowych to niełatwe zadanie. Trzeba się liczyć z wieloma nieudanymi próbami, zanim recepturę będzie można uznać za dopracowaną. - Zaczynałam od przerabiania tradycyjnych przepisów. Często kończyło się to fatalnie, bo wydawało mi się, że aby zrobić ciasto drożdżowe, wystarczy zamienić mąkę pszenną na ziemniaczaną. Kiedyś przeprowadziłam taki eksperyment i wyszedł mi jakiś krochmal - wspomina Weronika. -Takich prób było mnóstwo. Dzisiaj bardziej zwracam uwagę na to, czego nie ma, jakie jest zapotrzebowanie. Chcę pomagać ludziom i to jest moim nadrzędnym celem, więc staram się odpowiadać na ich potrzeby. Przed świętami są to np. pierogi, więc przez kilka tygodni lepię ciasto i szukam doskonałej receptury, którą publikuję. Czytam też dużo blogów, głównie zagranicznych. Uwielbiam przeglądać piękne zdjęcia, to dla mnie szalenie inspirujące. Często odtwarzam przepisy na bazie czegoś, co zobaczę. Największą jednak inspiracją są czytelnicy - opowiada. Weronika spotyka się z nimi na blogu, ale też na prowadzonych przez siebie warsztatach kulinarnych. - Kontakt z drugim człowiekiem jest nie do przecenienia. Dzięki temu dowiaduję się, jakie są potrzeby i problemy osób na diecie - podkreśla. Nie tylko bez glutenu I to właśnie dla czytelników Weronika zaczęła opracowywać receptury na wypieki nie tylko bez glutenu, ale i bez nabiału i jajek. Ponadto prawie wszystkie przepisy w ?Słodkich sekretach" są bez białego cukru. - Pierwsza książka, ?Bez glutenu, bez wyrzeczeń" była dla mnie lekcją. Jej premiera odbyła się na największych targach bezglutenowych i to było moje pierwsze spotkanie z czytelnikami. Dało mi to dużo do myślenia. Szybko się okazało, że trzeba pójść o krok dalej - wspomina. Na blog wchodzą głównie osoby, które mają różne nietolerancje pokarmowe. Unikają nie tylko glutenu. - Po publikacji przepisu na blogu pierwsze pytanie brzmiało zwykle: ?czym p> Nie używam w przepisach produktów, których cena nie znajduje odzwierciedlenia w ich jakości, i takich, o których wiem, że użyłoby ich bardzo wąskie grono czytelników - podkreśla Weronika. Pod patronatem ZDROWIA Jak zrobić bezy bez białek, wegańską bitą śmietanę, bezjajeczny biszkopt? Takie i wiele innych przepisów (podzielonych na pory roku) zawiera książka ?Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" (wyd. Helion, 39,90 zł). mogę zastąpić jajka?" - opowiada autorka. Wyeliminowanie z przepisu jajek, masła czy mleka to ogromne wyzwanie. Jednak porażki działają motywujące i pozwalają zdobyć cenną wiedzę. - Są jednak takie dni, gdy nic nie wychodzi. Już się nauczyłam, że najlepiej po pierwszej porażce odpuścić i spróbować kiedy indziej - przyznaje Weronika. - Czasem wyzwaniem są składniki. Nie wiem, czy kiedykolwiek nauczę się robić ciasto francuskie bez glutenu i zastępowania masła - słabej jakości tłuszczem roślinnym - dodaje. Ambitne plany Weronika na pewno nie zamierza przestać gotować. - Myślę już o kolejnych książkach, ale też o rozszerzeniu i uaktualnieniu pierwszej książki, ?Bez glutenu, bez wyrzeczeń". Mam ambicję, by stała się ona swoistym elementarzem, pozycją dla początkujących, zadających sobie pytanie ?co w ogóle jeść?". Pasjonuje mnie fotografia kulinarna. Marzę o restauracji, ale wiem, że wymaga to sporo pracy i wiedzy z różnych dziedzin na początek. Musiałabym też zgromadzić naprawdę zgrany zespół - mówi Weronika. ?

Poradnik Zdrowie AGATA JOANNA NOWICKA

    pokaż wszystkie