Zdrowie »
Słodkie sekrety, czyli bezgluten...

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

Autor: 

Ocena:
   6.0/6  Opinie  (1)
Stron: 224
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: miękka) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
39,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 7,98 zł
31,92 zł 39,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
39,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
31,92 zł
39,90 zł

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!

Alergie i nietolerancje pokarmowe to jedne z najczęściej spotykanych problemów naszej cywilizacji. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy — wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można — ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.
 

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!

Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta!



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszne, bezglutenowe słodkości, zapraszamy na blog autorki.
 


Weronika Madejska — dwudziestoletnia, niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Jej pierwsze przepisy są efektem osobistych zmagań z nietolerancją glutenu, ale Weronika odpowiada też na potrzeby swoich czytelników i coraz częściej proponuje wyłącznie roślinne potrawy bez alergenów. Autorka prowadzi też warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnej, zupełnie bezglutenowej, niepowtarzalnej restauracji z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i najlepszą kawą.

Patroni medialni:

Ważne informacje (10)

Wstęp (11)

    • Zanim zaczniesz (16)
    • Sprzęt (18)
    • Słodziki (21)

Podstawy (22)

    • Mleko kokosowe (23)
    • Mleko jaglane (24)
    • Mleko migdałowe (24)
    • Jogurt kokosowy (25)
    • Bita śmietana (26)
    • Mus jabłkowy (28)
    • Mus dyniowy (28)
    • Tahina (30)
    • Masło orzechowe (32)
    • Lukier (33)
    • Sos waniliowy (33)
    • Polewa czekoladowa (34)
    • Polewa alergika (34)
    • Przyprawa do piernika (35)
    • Daktylowy karmel (36)
    • Aquafaba (38)
    • Bezy (40)
    • Mąki bez glutenu (42)
    • Sekretna mieszanka gospodyni (44)
    • Naleśniki (46)
    • Biszkopt (48)
    • Ciasto kruche (50)

Wiosna (53)

  • NA CO DZIEŃ
    • Tarta z budyniem i galaretką (56)
    • Kruche z truskawkami (57)
    • Panna cotta (58)
    • Serniczki bazyliowe (60)
    • Warstwowe smoothie (61)
  • DLA MALUCHA
    • Pancakes (62)
    • Zielone naleśniki (66)
    • Tort naleśnikowy (67)
    • Lody jogurtowe na patyku (70)
    • Koktajl mocy (71)
  • NA SZYBKO
    • Koktajl upiększający (72)
    • Smoothie miętowe (74)
    • Aksamitne mango (75)
    • Owoce pod migdałową pierzynką (76)
    • Historie czytelników (77)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Hot cross buns (78)
    • Mazurek malinowy (82)
    • Mazurek z granatem (84)
    • Ciasto drożdżowe (85)
    • Ciastko milionera (86)
    • Mazurek ze słonym karmelem (88)

Lato (91)

  • NA CO DZIEŃ
    • Jagodzianki (94)
    • Krajanka piknikowa (96)
    • Babeczki czekoladowe z kremem (97)
    • Pierogi z owocami (100)
    • Drożdżówki z owocami (102)
    • Knedle (104)
  • DLA MALUCHA
    • Lemoniada rabarbarowa (106)
    • Mus czekoladowy (108)
    • Kremowe lody bananowe (110)
    • Szejk truskawkowy (112)
    • Gofry (114)
  • NA SZYBKO
    • Konfitura z nasion chia (116)
    • Najszybszy na świecie sorbet malinowy (117)
    • Lemoniada pietruszkowa (118)
    • Słoneczny koktajl (120)
    • Eton mess (121)
    • Historie czytelników (122)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Torcik urodzinowy (124)
    • Minipavlove (126)
    • Najlepszy sernik z nerkowców (127)
    • Torcik czekoladowy (128)
    • Tiramisu bez jajek i mleka (130)
    • Tarta czekoladowa (132)

Jesień (135)

  • NA CO DZIEŃ
    • Szarlotka (138)
    • Historie czytelników (139)
    • Ciasto dyniowe (140)
    • Ciasto marchewkowe (142)
    • Snickers (144)
    • Historie czytelników (145)
    • Rogaliki (146)
    • Pumpkin pie (148)
  • DLA MALUCHA
    • Chocolate chip cookies (150)
    • Ciastka podwójnie czekoladowe (152)
    • Batony figowe (154)
    • Ciasteczka owsiane (156)
    • Ciasteczka dyniowe (158)
    • Krem czekoladowy do grzanek (160)
  • NA SZYBKO
    • Kryzysowy budyń czekoladowy (162)
    • Migdałowa pianka na dobranoc (163)
    • Smoothie chałwowe (164)
    • Kulki kawowe (166)
    • Owsianka z komosą i pieczonym jabłkiem (168)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Mousse au chocolat (170)
    • Banoffee pie (172)
    • Czekoladowe miseczki z kremem (174)

Zima (177)

  • NA CO DZIEŃ
    • Kruche renifery (180)
    • Ciasteczka imbirowe (182)
    • Racuchy drożdżowe (184)
    • Historie czytelników (185)
    • Babeczki czekoladowe z gruszkami (186)
    • Miękki piernik dla dorosłych (188)
  • DLA MALUCHA
    • Lebkuchen (190)
    • Brownie bez kompleksów (192)
    • Sok z imbirem (193)
    • Daktylowe pierniczki (194)
    • Rajski batonik (196)
  • NA SZYBKO
    • Grzane wino (198)
    • Gorąca czekolada (200)
    • Eggnog (202)
    • Napar imbirowy (203)
    • Trufelki daktylowe (204)
  • NA WYJĄTKOWE OKAZJE
    • Tort makowy (206)
    • Strucla makowa (208)
    • Śliwka w czekoladzie (210)
    • Pączki (212)
    • Faworki (214)

Podziękowania (217)

Podziękowania dla producentów (219)

Kup w zestawie:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Cena zestawu: 53.80 zł 76.90 zł
Oszczędzasz: 23.10 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata plus Kot na diecie BARF. Zdrowe i naturalne jedzenie dla Twojego pupila
Cena zestawu: 106,80 zł
Oszczędzasz: 16,03 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Kup ebooki w zestawie:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Cena zestawu: 38.40 zł 76.90 zł
Oszczędzasz: 38.50 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem ebooki:
Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem plus Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata plus Kot na diecie BARF. Zdrowe i naturalne jedzenie dla Twojego pupila
Cena zestawu: 106,80 zł
Oszczędzasz: 16,03 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Cena: 39,90 zł
Schudnij z Kaizen
Jarosław Gibas
Cena: 34,90 zł
Cena: 32,00 zł
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Schudnij z Kaizen
Jarosław Gibas
Cena: 27,92 zł
Ajurweda w praktyce. Jak współcześnie stosować ...
Agnieszka Wielobób, Maciej Wielobób
Cena: 23,92 zł
6
(1)
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 1

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 6 

    Owoce pod migdałową pierzynką? Jagodzianki lub dostojne bezy? A może ciasto marchewkowe bądź też ciasteczka dyniowe? Towarzyszy ci przekonanie, że te delicje nie są dla ciebie, bo przecież jesteś na diecie i to na domiar złego, na diecie bezglutenowej? Nic bardziej mylnego, wszak możliwy jest taki dobór składników, takie ich połączenie, by zaspokoić wymagania największego smakosza, a przy tym sięgać po nie bez obawy o swoje zdrowie. Przeprowadzone w ostatnich latach badania dowodzą, że w każdej populacji średnio co setny człowiek ma celiakię. Mowa tu o autoimmunologicznej chorobie o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka ukrytego w zbożach. U chorych osób, gluten działa niczym toksyczna substancja niszcząca kosmki jelita cienkiego i tym samym upośledza wchłanianie składników odżywczych. Poza celiakią często występuje również alergia na gluten, należąca do alergii pokarmowych. Dieta bezglutenowa zalecana jednej i drugiej grupie osób, jest uznawana za niezmiernie wymagającą i uciążliwą. Czy jednak tak musi być? Czy eliminując z diety gluten musimy jednocześnie zrezygnować ze słodkich przekąsek i pysznych ciast? Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl dowodzi, że istnieją bezglutenowe biszkopty, że można upiec bezy bez białek czy przygotować kruche ciasto bez masła. Szereg przepisów na słodkie desery i sycące koktajle, znajdziemy w książce „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem”. To jedna z tych publikacji, które pobudzają nasze kubki smakowe pięknym wydaniem i zdjęciami, które zachęcają zarówno do degustacji, jak i przygotowania smakowitych przekąsek. Niezależnie od tego, czy cierpimy z powodu glutenu, czy też nie mamy problemów zdrowotnych, wyjątkowe propozycje słodyczy zachwycą zarówno nas, jak i naszych bliskich. Pierwszy rozdział książki stanowi wprowadzenie do tematu i zawiera praktyczne porady dotyczące sprzętu przydatnego w kuchni, a także wskazówki dotyczące zamienników oraz podstawowych składników innych potraw. Znajdziemy tu między innym przepis na mleko kokosowe, migdałowe i jaglane, na jogurt kokosowy czy bitą śmietanę. Pozostałe rozdziały reprezentują poszczególne pory roku i składniki oraz smaki dla nich typowe. Wiosna zaserwuje nam zatem pancakesy, tort naleśnikowy czy mazurek malinowy. Latem smakować możemy pierogi z owocami, gofry czy torcik urodzinowy z kremem z bitej śmietany, zaś jesień to najlepsza pora na ciasto marchewkowe, pumpkin pie czy moje ulubione chocolate chip cookies. Zimą, ciepłem otuli nas grzane wino czy gorąca czekolada, zaś krótkim dniom smaku i aromatu przyda brownie bez kompleksów, trufelki daktylowe czy strucla makowa. Przepisom zgromadzonym w „Słodkich sekretach” towarzyszą piękne zdjęcia, zaś podział na pory roku, a także na takie kategorie, jak: „Na co dzień”, „Dla malucha”, „Na szybko” oraz „Na wyjątkowe okazje” pozwoli szybko odszukać odpowiedni przepis, a także skomponować menu na każdą okazję. Książka ma tylko jedną wadę – zdecydowanie pobudza apetyt! Qultura słowa