×
Dodano do koszyka:
Pozycja znajduje się w koszyku, zwiększono ilość tej pozycji:
Zakupiłeś już tę pozycję:
Książkę możesz pobrać z biblioteki w panelu użytkownika
Pozycja znajduje się w koszyku
Przejdź do koszyka

Zawartość koszyka

ODBIERZ TWÓJ BONUS :: »

Słowenia. Zielony Przewodnik Michelin

Słowenia. Zielony Przewodnik Michelin Magdalena Dobrzańska-Bzowska, Krzysztof Bzowski, Paweł Klimek - okladka książki

Słowenia. Zielony Przewodnik Michelin Magdalena Dobrzańska-Bzowska, Krzysztof Bzowski, Paweł Klimek - okladka książki

Wydawnictwo:
Bezdroża
Ocena:
Bądź pierwszym, który oceni tę książkę
Stron:
304
Druk:
oprawa miękka

Słowenia to kraj mniejszy niż niejedno nasze województwo i liczący niewiele więcej mieszkańców niż polska stolica. A jednak na tak małym obszarze skupiła się niesłychana różnorodność krajobrazów, klimatów i zabytków przeszłości, którą można by obdzielić kilka państw. Znajdziemy tu krajobrazy tak płaskie jak Wielka Nizina Węgierska, wzgórza zajęte przez rozległe winnice, drogi wijące się między kamiennymi wioskami, adriatyckie miasteczka, które żywo przypominają Dalmację lub niedalekie Włochy, fascynujący świat Krasu i wreszcie skryte w chmurach, niebotyczne szczyty alpejskie. Wszędzie tam odnajdziemy zabytki mniej lub bardziej zamierzchłej historii – od śladów prehistorycznych, poprzez Imperium Romanum, wspaniałe, średniowieczne zamczyska i ciche, gotyckie kościółki, a także wiele innych budowli oraz pamiątki z późniejszych wieków – aż po wstrząsające zabytki z krwawego, XX stulecia. W podróży spotkamy się z życzliwością i ciepłym powitaniem Słoweńców, bowiem jest to kraj ludzi tak przyjaznych i wesołych, że podróż tu to prawdziwa przyjemność.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:

*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.

Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.

Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.

Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

Wybrane bestsellery

O autorach książki

Krzysztof Bzowski - historyk (absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego), zagorzały górołaz, pilot i przewodnik, autor kilkudziesięciu przewodników. Dzięki studiom historycznym jego zainteresowania podróżnicze zwróciły się ku dawnym Kresom, gdzie odwiedzał nie tylko miejsca związane z polską historią. Jednocześnie pozostaje fascynatem Austro-Węgier, często podróżując po dawnych terenach monarchii. Związki rodzinne zaprowadziły go w innym jeszcze kierunku – do Francji, skąd trafił też na Półwysep Iberyjski. Schodził z plecakiem większość gór Europy – od Pirenejów po ukraińskie Karpaty Wschodnie, od polskich Beskidów po Alpy i Góry Dynarskie. Poza tym zwiedzał intensywnie Afrykę Północną, państwa bałkańskie, Turcję, Izrael i kilka innych krajów.

Paweł Klimek - przewodnik beskidzki związany ze Studenckim Kołem Przewodników Górskich w Krakowie, dwukrotnie prowadził kursy przewodnickie, od kilku lat regularnie prowadzi wykłady dla przyszłych przewodników. Góry są jego prawdziwą pasją - każdą wolną chwilę stara się wykorzystać do poznawania i odkrywania ich uroków i tajemnic. Od kilku lat współpracuje z Wydawnictwem Bezdroża, m.in. przy przewodnikach Czechy i Słowacja, do których napisał „górskie” rozdziały. Jest współtwórcą koncepcji serii przewodników górskich Bezdroży - autorem i redaktorem przewodników narciarskich (tomy Bieszczady i Beskid Niski), przewodnika Góry Fogaraskie oraz tomów Beskid Śląski, Beskid Żywiecki, Beskid Mały, Beskid Makowski i Sudety. Drugą jego pasją jest fotografia: Dzięki niej odkryłem, że każde miejsce ma dziesiątki wcieleń - zależnie od pory roku, dnia, pogody. W górach zawsze jest coś, co sprawia, że przystajemy na chwilę zdumieni i zadumani - choćbyśmy już znali je na wylot i bywali dziesiątki razy. Dlatego zawsze warto chodzić po górach.

Magdalena Dobrzańska-Bzowska, Krzysztof Bzowski, Paweł Klimek - pozostałe książki

Bezdroża - inne książki

Zamknij

Wybierz metodę płatności