Recenzje:
Książki z przepisami wegańskimi bywają przekombinowane, ale ta jest tego przeciwieństwem. Przepisy są bardzo proste w wykonaniu i pokazują, że dieta roślinna jest dla każdego. Autorka dzieli je zgodnie z porami roku, ale podpowiada także, jak zorganizować bazę na diecie wegańskiej. Książka napisana szczerze, od serca, prosto z domowej kuchni!

polki.pl Karolina Kalinowska


„Wege w kwadrans” Katarzyna Gubała Dorzuciłabym do tego jeszcze pozmywanie i powkładanie naczyń do szafki. Ale poza tym… sama radość, smak i przyjemność z jedzenia, które sprzyja zdrowiu i środowisku. 15 minut plus to czas potrzebny na przygotowanie porządnego, bezmięsnego posiłku obiadowego. To „plus” to czas na ugotowanie ryżu, soczewicy czy kaszy. Dorzuciłabym do tego jeszcze pozmywanie i powkładanie naczyń do szafki. Ale poza tym… sama radość, smak i przyjemność z jedzenia, które sprzyja zdrowiu i środowisku. Katarzyna Gubała autorka książek kulinarnych, koordynatorka ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege na 30 dni” tłumaczy, że wystarczy 15 minut w kuchni, żeby zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek wegański. W najnowszej książce „Wege w kwadrans” przekonuje, że kuchnia roślinna to prawdziwa frajda, szybka wegańska uczta i zbilansowana dieta w jednym. Autorka, w najnowszym poradniku kulinarnym, umieszcza 125 szybkich przepisów. Do wykonania, zachwycających kolorystyką i smakiem, dań potrzebujemy warzyw, owoców, kaszy, ryżu, soczewicy, nasion, pestek, orzechów, przypraw, oleju i blendera. A potem to już twórcza kreacja, doświadczenie i wiedza z zakresu kolorowej gastronomii. Katarzyna Gubała częstuje czytelnika także garścią potrzebnej i w przystępny sposób opracowanej wiedzy. Dowiadujemy się m.in. czy nać z rzodkiewki jest jadalna, jaki cukier jest najzdrowszy, czym zastąpić nabiał, jak uniknąć niedoborów i bilansować wegańską dietę? „Wege w kwadrans” Katarzyny Gubały polecam tym, którzy nie lubią pichcić, a wchodzenie do małej, ciemnej kuchni traktują jak życiową konieczność. Zieleń warzyw i ziół rozświetli trochę ich codzienność, a krwistą czerwień wołowiny zamienią na karmazynowego kotleta z buraka.

pik.wroclaw.pl Dorota Olearczyk


Przepisy na wegańskie przysmaki do zrobienia w piętnaście minut. Od kilku lat jestem wegetarianką. Na razie nie wyobrażam sobie przejścia na weganizm, ale uwielbiam eksperymentować z kuchnią roślinną, którą bardzo sobie chwalę. Osoba Katarzyny Gubały jest mi bardzo dobrze znana za sprawą strony internetowej o zdrowym żywieniu, z której zresztą czerpię inspirację przygotowując sobie posiłki. Katarzyna Gubała to dziennikarka, propagatorka zdrowego (wegańskiego) jedzenia i właścicielka firmy VEGLAB. Pomaga szefom kuchni w tworzeniu wegańskiego menu, szkoli obsługę lokali gastronomicznych; jest też diet coachem (modny dziś wyraz) oraz stworzyła wiele przepisów na Thermomix (od niedawna ta maszyna jest w moim domu). Właśnie na rynku ukazała się jej nowa książka – „Wege w kwadrans”. Książka podzielona jest na sześć części, które razem tworzą spójną całość. Pierwsza – „Roślinne podstawy” – przedstawia historię Kasi oraz powody dla których została weganką, a także traktuje o leczniczych właściwościach roślin, o powodach dla których nie warto jeść mięsa, w jaki sposób zostać weganem oraz co powinno być w kuchni każdego, kto pragnie rozsmakować się w kuchni roślinnej. Druga część -„Bazy” - stanowi zbiór prostych przepisów kuchni wegańskiej, na podstawie których możemy stworzyć bardziej wykwintne potrawy. Kolejne cztery części stanowią przepisy na dania, które zostały podzielone według pór roku. Wiosną, kiedy wszystko rozkwita, warto sięgnąć po zieleniące się szparagi, młode ziemniaki czy aromatyczne truskawki. Z kolei jesienią, kiedy zaczyna robić się szaro i zimno, można sięgnąć po dynię lub soczyste gruszki; zimą zaś – trzeba skorzystać z zapasów zgromadzonych w domowych spiżarkach, gdyż tych świeżych po prostu nie ma. Przepisy zostały ułożone w taki sposób, abyśmy mogli wykorzystać do nich produkty sezonowe. „Wege w kwadrans” to świetnie skonstruowany zbiór przepisów kuchni roślinnej na każdą okazję. Myślę, że nawet zagorzali mięsożercy skuszą się na burgery cebulowe, kokosowy ryż z orzechami laskowymi, pizzę po toskańsku czy na zupę z pieczonej dyni. Sama nie mogę się doczekać, kiedy upichcę któreś z zaproponowanych w niej dań. Książka pokazuje, że kuchnia roślina nie jest skomplikowana, ale za to potrafi być pyszna, zdrowa i bardzo kolorowa. Polecam gorąco!

dlaLejdis.pl Aleksandra Kantorczyk


Jeśli od zdrowego gotowania wykręcasz się brakiem czasu, wiedz, ze od teraz ta wymówka straciła na wartości. Do księgarń trafiła właśnie najnowsza książka Katarzyny Gubały „Wege w kwadrans”, dzięki której nauczysz się przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki w piętnaście minut! Sprawdź – Twój organizm na pewno będzie Ci wdzięczny! Katarzyna Gubała, blogerka, redaktor naczelna luksusowego magazynu Ekostyle, diet coach i certyfikowany audytor marki V-lebel w swojej piątej już książce pokazuje jak w prosty sposób przygotowywać zdrowe i kolorowe posiłki o każdej porze roku! Co ważne do swoich przepisów wykorzystuje łatwodostępne w Polsce sezonowe warzywa i owoce, dzięki czemu oszczędzisz czas i pieniądze na szukaniu wymyślnych i kosztownych składników. Autorka od wielu lat jest weganką i koordynatorką kampanii fundacji VIVA „Zostań wege na 30 dni”. Wiedza i doświadczenie zdobyte w ten sposób pozwalają jej dzielić się z czytelnikami sprawdzonymi sposobami na zdrową dietę, w której nie brakuje żadnych witamin ani substancji odżywczych. „Wege w kwadrans” to 125 przepisów kuchni r

woman-news.pl


Proste wegańskie przepisy w 15 minut A teraz pozycja dla osób, które chciałyby spróbować kuchni roślinnej, ale obawiają się, że jest czasochłonna i wymaga nie wiadomo jakiego nakładu czasu, pieniędzy i szukania egzotycznych produktów. A zdrowa kuchnia wegańska wcale nie musi być droga, czasochłonna i oparta na produktach, o których ledwo kto słyszał. Udowadnia to książka „Wege w kwadrans”, w której znajdziesz Ty i/lub osoba obdarowana 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. To świetny prezent dla osób raczkujących w temacie diety wegańskiej i chcącej po prostu jeść zdrowo. Kasia Gubała, autorka książki, powiedziała mi, że są to przepisy na „szybko, zdrowo i od serca”. I myślę, że udało jej się to w książce zawrzeć. Jeśli szukasz takiej praktycznej książki dla wegan, zerknij tutaj.

dobrezielsko.pl Małgorzata Kubica