Delicje i łakocie

Delicje i łakocie

Autor: 

Ocena:
   5.0/6  Opinie  (1)
Stron: 272
Ksiazka drukowana Druk (oprawa: twarda) 3w1 w pakiecie: PdfPDF ePubePub MobiMobi
Wydawca: Septem
Wydawca: Septem
Cena:
44,90 zł
Cena promocyjna: Oszczędzasz: 8,98 zł
35,92 zł 44,90 zł
Dodaj do koszyka
Kup terazstrzalka

Druk
Książka drukowana
44,90 zł
eBook
Pdf ePub Mobi
35,92 zł
44,90 zł

Zanurz się w morzu pyszności!

  • Batony, babeczki, chałwa i baklawa, czyli jak przygotować szybką przekąskę na poprawę humoru
  • Kremy, naleśniki i desery na ciepło, czyli jak zaskoczyć gości i umilić sobie czas po ciężkim dniu
  • Napoje rozgrzewające i orzeźwiające, czyli jak rozświetlić zimne dni i z fantazją przeżyć gorące
Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty kulinarnego szaleństwa. Jeśli szukasz inspiracji albo gotowych, sprawdzonych, odlotowych przepisów — zajrzyj do książki Delicje i łakocie . Jej autorka to specjalistka od łakoci, odważna eksperymentatorka i hedonistka zarazem. Wśród jej niebanalnych propozycji znajdziesz grillowane ananasy z miętą, czekoladowe ciasto z płynnym środkiem i... bezalkoholowe piwo imbirowe!

Śmiało wkrocz do królestwa smakołyków! Paulina Krajewska, gospodyni Kulinarnego Bloga Roku 2011, pokaże Ci, jak zrobić pyszne batony, zdrowe koktajle, delikatne kremy i domowe pralinki (swoją drogą znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu!). Żaden z podanych tu przepisów nie jest anonimowy, każdy ma swoją historię i miejsce w życiu autorki. I uwaga! Niemal przy wszystkich podana jest dodatkowo wersja light dla liczących kalorie, chociaż zwolennicy drakońskich diet raczej nie znajdą tu nic dla siebie.
Wszystkim życzymy niezapomnianych rozkoszy podniebienia.

Zapomnij o kaloriach i połasuj w kuchni!



Paulina Krajewska — mistrzyni kuchni, eksperymentatorka kulinarna, podróżniczka. Od 2010 roku prowadzi blog Just My Delicious, w 2011 roku wyróżniony tytułem Kulinarnego Bloga Roku. Paula zajmuje się również stylizowaniem jedzenia podczas sesji zdjęciowych oraz redaguje przepisy dla magazynów i marek.

„Mam nadzieję, że znajdziesz tu przepisy, które z chęcią przygotujesz w swojej kuchni, mnóstwo inspiracji oraz radość z kulinarnych eksperymentów”.

Paulina Krajewska

CZĘŚĆ I Małe łakocie

  • Kokosowe batony w czekoladzie (12)
  • Batony energetyczne (14)
  • Trufle owsiane (16)
  • Marcepan (18)
  • Ananasy grillowane z miodem i miętą (20)
  • Babeczki z ryżu preparowanego (22)
  • Batony ciastko-karmel-czekolada (24)
  • Białe krówki (26)
  • Biały krem czekoladowy (28)
  • Brigadeiro (30)
  • Budyń karmelowy (32)
  • Burfi (34)
  • Crema catalana - krem kataloński (36)
  • Creme brulée (38)
  • Creme caramel - krem karmelowy (40)
  • Creme pâtissiere - cukierniczy krem budyniowy (42)
  • Custard - krem angielski (44)
  • Pastylki z masłem orzechowym w czekoladzie (46)
  • Czekoladowo-karmelowo-orzechowy krem do wyjadania (48)
  • Daifuku z truskawkami i pastą z fasoli (50)
  • Deser z tapioką i mleczkiem kokosowym (52)
  • Dżem z buraków (54)
  • Dżem z pomidorów (56)
  • Eggnog (58)
  • Galaretka z mleka kokosowego w syropie cukrowym (60)
  • Galaretki w cytrynie (62)
  • Ganache czekoladowy (64)
  • Granola (66)
  • Nachosy z jabłek z masłem orzechowym i czekoladą (68)
  • Kisiel z jabłkami (70)
  • Kogel-mogel (72)
  • Kokosanki 2 składniki (74)
  • Kostki lodu (76)
  • Krem czekoladowy z daktyli (78)
  • Krem czekoladowy z kaszy jaglanej (80)
  • Krem czekoladowy z orzechów laskowych (82)
  • Speculoos - ciasteczkowy krem korzenny (84)
  • Krówki karmelki z solą (86)
  • Lemon curd (88)
  • Lizaki (90)
  • Lody z zielonej herbaty (92)
  • Lody z czerwonego wina (94)
  • Marshmallows - pianki (96)
  • Masło orzechowe (98)
  • Mus czekoladowo-miętowy a la doniczka (100)
  • Mitarashi dango (102)
  • Mleczne kostki w czekoladzie (104)
  • Mus czekoladowy bez jajek z białej czekolady (106)
  • Mus z mango (108)
  • Nugat z migdałami (110)
  • Orzechy w miodzie w słoiczku (112)
  • Czekoladowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia (114)
  • Pieczona owsianka z masłem orzechowym (116)
  • Pietruszka pieczona z miodem i tymiankiem (118)
  • Pieczone kulki z batatów (120)
  • Honeycomb - plastry miodu (122)
  • Pralinki kawowe (124)
  • Pralinki matcha w białej czekoladzie (126)
  • Serek homogenizowany (128)
  • Sezamki (130)
  • Skórka owocowa (132)
  • Smażone batony (134)
  • Smażone bezy (136)
  • Smażone lody (138)
  • Leche frita - smażone mleko (140)
  • Sorbet truskawkowy (142)
  • Sos karmelowy (144)
  • Syllabub limonkowy (146)
  • Szyszki z ryżu preparowanego (148)
  • Trufle jagodowe w białej czekoladzie (150)
  • Marokańskie trufle marchewkowe (152)
  • Trufle z batatów z pastą z fasoli (154)
  • Trufle z białej czekolady (156)
  • Trufle z gorzkiej czekolady (158)
  • Turkish Delight/Lokum (160)
  • Zabaglione (162)
  • Zuppa Inglese (164)

CZĘŚĆ II Większe łakocie

  • Blok waniliowy (168)
  • Baklava (170)
  • Banany w cieście naleśnikowym (172)
  • Banany smażone w kokosie (174)
  • Banany zapiekane z czekoladą w cieście francuskim (176)
  • Blok czekoladowy (178)
  • Indyjska chałwa marchewkowa (180)
  • Hałwa (182)
  • Chałwa z ananasa (184)
  • Ciepłe lody (186)
  • Kobler czekoladowy (188)
  • Domki Baby-Jagi (190)
  • Eton mess z truskawkami - truskawkowy bałagan w Eton (192)
  • Gruszki w cieście francuskim z czekoladą i serem pleśniowym (194)
  • Japoński tost miodowy (196)
  • Molten dulce de leche lava cakes - karmelowe ciastka z płynnym środkiem (198)
  • Rocky roads - kocie łby (200)
  • Kokosowe babeczki z mleka skondensowanego (202)
  • Kruszonka z jabłkami (204)
  • Niebiański deser (206)
  • Panna cotta (208)
  • Pieczone dulce de leche - pieczony kajmak (210)
  • Pieczony custard z mleka skondensowanego (212)
  • Pischinger czekoladowy (214)
  • Pischinger kajmakowy (216)
  • Pływające wyspy (218)
  • Pudding ryżowy (220)
  • Salceson z galaretek (222)
  • Suflet czekoladowy (224)
  • Szarlotka w jabłku z pszczółkami (226)
  • Taiyaki (228)
  • Tarta bez pieczenia (230)
  • Tiramisu klasyczne (232)
  • Tort naleśnikowy (234)

CZĘŚĆ III Łakocie do picia

  • Biała czekolada z malinami na gorąco (238)
  • Bubble tea (240)
  • Gorzka czekolada na gorąco z marcepanem (242)
  • Grzaniec bezalkoholowy (244)
  • Jogurt naturalny (246)
  • Advocat - likier jajeczny (248)
  • Likier karmelowy (250)
  • Matcha tea latte - mleko z zieloną herbatą (252)
  • Milkshake kawowy (254)
  • Mleko skondensowane zagęszczone (256)
  • Mleko z imbirem (258)
  • Koktajl z natki pietruszki (260)
  • Piwo imbirowe (262)
  • Piwo w kuflu - galaretka (264)
  • Pumpkin spice latte - mleko dyniowe (266)
  • Sangria (268)
  • Smoothie jagodowe (270)
Kup w zestawie:
Delicje i łakocie plus Domowe wypieki

Cena zestawu: 62.80 zł 89.80 zł
Oszczędzasz: 27.00 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem:
Delicje i łakocie plus Dręczyciel plus Pieśń Dawida
Cena zestawu: 124,70 zł
Oszczędzasz: 18,72 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Delicje i łakocie
Kup ebooki w zestawie:
Delicje i łakocie plus Domowe wypieki

Cena zestawu: 44.90 zł 89.80 zł
Oszczędzasz: 44.90 zł
Dodaj do koszyka
Najczęściej kupowane razem ebooki:
Delicje i łakocie plus Dręczyciel plus Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim
Cena zestawu: 153,80 zł
Oszczędzasz: 23,08 zł (15%)
Dodaj do koszyka
check Delicje i łakocie
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Pieśń Dawida
Amy Harmon
Cena: 39,90 zł
Cena: 39,90 zł
Dręczyciel
Penelope Douglas
Cena: 39,90 zł
Making Faces
Amy Harmon
Cena: 39,90 zł
Cena: 39,90 zł
Przyrodni brat
Penelope Ward
Cena: 39,90 zł
Osoby, które kupowały książkę, często kupowały też:
Sny Morfeusza
K.N. Haner
Cena: 31,92 zł
Brud
Piotr C
Cena: 27,00 zł
Idź i czekaj mrozów
Marta Krajewska
Cena: 12,23 zł
Cena: 31,92 zł
Cena: 31,92 zł
Making Faces
Amy Harmon
Cena: 31,92 zł
6
(0)
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)

Liczba ocen: 1

Średnia ocena
czytelników

  


    okladka
      Ocena : 5 

    Książka z pewnością dla łasucha (dla fanów deserów, a nie ciast). Przepisy łatwe, ale przy tym efektowne. Niektórymi można zaskoczyć gości, a przygotujemy je bardzo szybko - takie małe koło awaryjne, ale podpowiem by tak się stało warto mieć pod ręką mleko słodkie skondensowane. Książka nie nadaję się dla alergików, ale bezglutenowcy znajdą wiele przepisów dla siebie. Większość przepisów zawiera odpowiednik wersji light dla dbających o linię. Piękne fotografie do tego by sobie dogadzać. Jeden mały minusik, to za bardzo kolorowa okładka, ja wybrałabym fotografię ze strony 41 lub 43. Książka w twardej oprawie, na grubym papierze. Jeszcze jeden duży plus, nie zamyka się przy otwarciu, jak to ma miejsce przy niektórych książkach kucharskich (dzięki temu człowiek książki nie pobrudzi, wygoda przy przygotowywaniu słodkości). Polecam Camelia_